Narančin sok štiti od raka?

Dnevna potreba za vitaminom C može se zadovoljiti samo jednom čašom narančinog soka. Također, prema najnovijim istraživanjima, narančin sok štiti od raka. Svakodnevno uživanje u čaši narančinog soka smanjuje vjerojatnost obolijevanja od raka.

Narančin sok prirodni je antioksidans. Štiti od oksidativnog stresa koji uzrokuju stimulansi iz okoliša, kao i genetske mutacije. Antioksidansi pozitivno utječu na radikale u tijelu koji su odgovorni za razvoj bolesti, kao i za starenje. Među bolestima protiv kojih pozitivno utječe narančin sok je i rak. 

„Sok od naranče može doprinijeti kemoprevenciji u bilo kojem stadiju inicijacije raka i njegovom napredovanju. Među bitnijim biološkim učincima soka od naranče njegov je potencijal protiv toksičnosti gena i protiv mutacije gena, što je pokazano u kulturi stanica kod životinja i ljudi“, objasnili su stručnjaci.
Glavni čimbenici su antioksidansi hesperitin i narniginin. Hesperitin poboljšava funkcije krvožilnog sustava te snižava rizik od bolesti srca. Ovaj antioksidans moguće je pronaći i u crnom vinu, grožđu, čokoladi i zelenom i crnom čaju.
Čaša narančinog soka sadrži 110 kcal, čime se zadovoljava prosječna dnevna potreba za vitaminom C. Istraživanja su pokazala da narančin sok podiže razinu dobrog kolesterola. Također, odličan je izvor kalija, folacina, tijamina, nijacina i magnezija, a uz to sadrži i vitamin B6.

 

Autor: www.seniori.hr