Joga u borbi s Parkinsonovom bolešću

Parkinsonova bolest je neurološki poremećaj uzrokovan propadanjem moždanih stanica, naročito onih koje proizvode dopamin. Simptomi uključuju drhtanje, sporost pokreta, kočenje mišića te neizražajnost lica. Ostali, nemotorički simptomi uključuju depresiju i kognitivno propadanje.

Može li joga pomoći u borbi s Parkinsonovom bolešću?

Članak, objavljen 2014. u časopisu „Journal of Parkinsonism and Restless Leg Syndrome“, analizira 7 do tada objavljenih studija o utjecaju joge na simptome Parkinsonove boldesti  i pokazuje da joga poboljšava kretnje, ravnotežu, fleksibilnost te smanjuje strah od padova. Također, pokazalo se da blagotvorno djeluje na raspoloženje, depresiju i probleme sa spavanjem.
Autori studije navode kako joga pruža alternativnu metodu u borbi s motoričkim simptomima, ali i psihosocijalnim propadanjem tijekom parkinsonove bolesti.

Znanstvenici medicinskog centra Sveučilišta u Kanzasu pokazali su učinkovitost joge na Parkinsonovu bolest u jednoj kliničkoj studiji. Bolesnike su podijelili u dvije skupine, od kojih je jedna kroz 12 tjedana bila uključena u tretman joge. Ta je skupina pokazala poboljšanje u snazi, rasponu kretnji, fleksibilnosti te podizanju i spuštanju stopala.
Obzirom na progresivnost Parkinsonove bolesti, prakticiranje joge može pomoći u održavanju pokretljivosti i općenito kvalitete života.

Autor: seniori.hr