Gertrude Ederle, prva žena koja je preplivala La Manche

Ova veličanstvena žena, olimpijska prvakinja u plivanju, često nazivana Kraljicom valova, rođena je 1905. godine u New Yorku.

Plivati je naučila kao osmogodišnjakinja u rijeci pored obiteljske vikendice. Ozbiljno je trenirati počela u dobi od 12 godina, iako je u to vrijeme sport bio uglavnom rezerviran za muškarce, budući da su se žene smatrale slabijim spolom. Već tijekom prve godine plivanja za klub Women's Swimming Association postavila je svoj prvi svjetski rekord na 880 jardi slobodnim stilom, te se smjestila uz svjetske plivačke legende. O njenom talentu govori podatak da je u razdoblju od 1921. do 1925. godine postavila 29 nacionalnih i svjetskih rekorda.
Godine 1925. godine postavila je još jedan značajan rekord kada je 35 km preplivala u 7 sati i 11 minuta. Taj je rekord neoboren ostao čak 81 godinu, a oborila ga je plivačica Tammy van Wisse 2006. godine. U svojoj karijeri, Ederle je osvojila tri olimpijske medalje, jednu zlatnu i dvije brončane, i to na Igrama 1924. u Parizu.


Osvajanje kanala
Prvi pokušaj osvajanja La Manchea dogodio se 1925., ali je na inicijativu njenog trenera Ederle diskvalificirana, navodno zbog umora. Situacija oko diskvalifikacije do danas nije razjašnjena, budući da je Ederle sama tvrdila kako nije bila premorena te kako potreba za prekidom nije postojala.
No, Ederle nikako nije odustala od svog sna. Narednih je mjeseci neumorno trenirala uz novog trenera. Zbog nemogućnosti dobivanja sponzorstva, Ederle je pristala na ponudu sindikata Chicago Tribune, koji joj je ponudio sponzorstvo u zamjenu za ekskluzivnu reportažu. To je značilo kraj njezine amaterske karijere i mogućnosti natjecanja na Olimpijskim igrama, no očito je osvajanje La Manchea bilo važnije od ičega.
Konačno, 6. kolovoza 1926. godine, odjevena u plivačko odijelo koje je dizajnirala njezina starija sestra, tijela premazanog salom, maslinovim uljem, vazelinom i lanolinom kao zaštitom od hladnoće i meduza, Ederle je zaplivala. 14 sati i 35 minuta kasnije, doplivala je do druge obale kanala, u Kingsdownu.


Ederle se, nakon ove avanture, nastavila baviti plivanjem, sve do ozbiljne ozljede leđa 1933., zbog koje je bila prisiljena prekinuti aktivnu karijeru. Budući da je također patila od problema sa sluhom te je u četrdesetima bila gotovo potpuno gluha, odlučila se posvetiti podučavanju plivanja gluhe djece. Dijelom Svjetske plivačke staze slavnih postala je 1965. godine, a 1980. je godine postala dijelom Ženske sportske staze slavnih.
Nikad se nije udavala, a umrla je 2003. godine, u 98. godini života.

Autor: seniori.hr