Najdugovječnija osoba u povijesti

Jeanne Calment (Arles, 21. veljače 1875. - Arles, 4. kolovoza 1997.), žena iz Francuske, najdugovječnije ljudsko biće u povijesti čiji je životni vijek zabilježen (122 godine i 164 dana).

Cijeli je život provela u francuskom gradu Arlesu i nadživjela kćer i unuka. Jedino je ljudsko biće za koje je nedvojbeno potvrđeno da je doživjelo više od 120 godina.
Zdravlje i način života

Calment je prestala voziti bicikl tek u dobi od 100 godina. Živjela je sama neposredno prije 110. rođendana, kada je odlučeno da mora u starački dom. Imala je prijelom bedrene kosti u dobi od 114 godina i 11 mjeseci te je to zahtijevalo operaciju. Nakon operacije, morala je koristiti invalidska kolica. Pušila je cigarete od kada je imala 21 do kad je imala 117 godina, prema neodređenim izvorima i više od dvije dnevno. Pripisivala je svoju dugovječnost i relativno mladenački izgled za svoju dob maslinovom ulju kojim je začinjala svu hranu i kojim je trljala kožu, kao i prehrani lukom i vinom, te gotovo jednim kilogramom čokolade tjedno.

Godine 1965., u dobi od 90 godine, dvije godine nakon smrti njezina unuka, Calment je potpisala ugovor o prodaji stana sa svojim odvjetnikom, François Raffray-em. U zamjenu gospodin Raffray, koji je imao 47 u to vrijeme, bi joj plaćao određeni mjesečni iznos do njene smrti. Nakon što joj je platio dva puta vrijednost apartmana, g. Raffray je 1995. godine umro zbog bolesti u dobi od 77. Njegova obitelj nastavila je plaćanje gospođi Calment nakon njegove smrti. Tijekom svih tih godina, Calment je znala reći da se natječe kako bi nadživjela Metuzalema.

Ona je pripisivala svoj dug život činjenici da je uživala učokoladi, maslinovom ulju i vinu porto, kao i svom imunitetu na stres, jednom je izjavila: "Ako ne možete učiniti ništa u vezi nekog problema, onda o tome ne brinite."