Križobolja

Križobolja (lumbago) naziv je za bol u slabinskom dijelu kralježnice, odnosno križima. Bol može biti žestoka ili pak umjerena i povremena, a pojavljuje se postupno ili naglo i nažalost često se ponavlja. Uzrok boli najčešće nastaje radi degenerativnih promjena hrskavičnog prstena (intervertebralni diskus), malih zglobova kralježnice te suženja kanala između dva kralješka.

Vodeći je simptom jaka bol koja nastaje zbog podražaja spinalnog korijena ili njegovog ogranka. Također je prisutna povećana napetost mišića uz kralježnicu, uz ograničene kretnje kralježnice u svim smjerovima. Nastaje tzv. „antalgična skolioza“, grč uz kralježnicu koji ograničava kretnje i tako smanjuje bol. Bol u križima se širi kroz glutealnu regiju prema stražnjoj i bočnoj strani natkoljenice i potkoljenice sve do prstiju te tada govorimo o išijasu ili lumboišijalgiji. Kod išijasa bol se vrlo često pojačava pri naporu, napinjanju, kašljanju i kihanju. Kod teških promjena na kralježnici gdje dolazi do jakog pritiska na živac koji traje dulje vrijeme dolazi do motoričkih smetnji. Tada osoba hoda na petama, stopalo pada i pri hodu je prisutna slabost mišića cijele noge, a koljeno je nestabilno tj. kleca.

U konzervativnom liječenju primjenjuje se: mirovanje, lijekovi protiv bolova, fizikalna terapija, kineziterapija, ortoze i edukacija pacijenta. Edukacija je veoma važna o pravilnom izvođenju radnji iz svakodnevnog života u svrhu zaštite kralježnice. Treba izbjegavati dugotrajna statička opterećenja, rad u pognutom položaju, vožnju automobilom na dulje relacije bez stanke i mnoge druge opterećujuće položaje. Dizanje tereta treba se raditi iz čučečeg položaja sa uspravnom kralježnicom. Teret ne bi trebao biti teži od desetine naše tjelesne mase, a treba ga razdijeliti i nositi u objema rukama. 

Kineziterapija zauzima sve važnije mjesto u rehabilitaciji starijih osoba s križoboljom. Počinje se primjenjivati odmah nakon smirenja akutne (početne) faze lumbalnog sindroma tj. nakon 5-7 dana i nastavlja se u kroničnu fazu te se provodi nakon smirenja svih tegoba i simptoma radi ponavljanja (recidiva) nastanka križobolje. Kineziterapija uključuje veliki broj raznih vježbi za jačanje leđne i trbušne muskulature, vježbe za loša posturalna držanja (sedetarni način života, kompjuterizacija...), vježbe za jačanja leđnih ekstenzora (ispruživača) kralježnice. Svaka vježba je posebna i djeluje na određene mišićne skupine i prema tome kineziterapija je za svaku stariju osobu individualna.

 

D. V., fizioterapeut