Osobe s visokim tlakom imaju manji rizik za obolijevanje od Alzheimerove bolesti

Prema najnovijim istraživanjima, osobe s visokim krvnim tlakom imaju manji rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti.

No, više na rizik utječe antihipertinzivno liječenje. „Najvjerojatnije ovaj zaštitni učinak nastaje kao posljedica korištenja antihipertinzivnih lijekova. Ovo je do sada najviši autoritativni papir koji dokazuje uzročne odnose između Alzheimerove bolesti i tih potencijalno mijenjajućih čimbenika. U smislu borja uzoraka ne može biti veći u ovom trenutku“, rekao je John Kauwe, koautor ovog istraživanja i izvanredni profesor biologije na Sveučilištu Brigham Young.
Studija je istraživala genetske podatke 17.008 osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i 37.154 osobe bez bolesti. Tim je tražio vezu između Alzheimerove bolesti i ostalih bolesti, uključujući dijabetes, pretilost i visok kolesterol. No, jedina povezanost koju su pronašli bila je značajna povezanost između visokog sistoličkog krvnog tlaka i smanjenog rizika za obolijevanje od Alzheimerove bolesti.
„Naši rezultati suprotni su onome što ljudi misle. Moguće je da ih visok krvni tlak štiti ili je moguće, kako osobe s visokim krvnim tlakom piju antihipertenzivne lijekove, da ih oni štite i smanjuju rizik od obolijevanja“, rekao je Paul Crane, koautor istraživanja i izvanredni profesor interne medicine na sveučilištu u Washingtonu.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Plos Medicine.