Prilagodba na odlazak u dom za starije osobe

Odlazak u dom za starije osobe, kao i svaka veća promjena tijekom života, zahtijeva vrijeme pripreme i kontinuiranu podršku, i imate pravo to zatražiti za sebe.

Foto: pixabay.com

Prvenstveno je bitno da odluka o odlasku u dom predstavlja izričito vašu volju, da nije donešena pod bilo kakvim pritiskom, pa ni emocionalnim (roditelji, bake i djedovi odluku o odlasku u dom ne bi smjeli donositi samo zbog želje da rješavanjem stambenog ili financijskog pitanja pomognu svoje potomke). Psihološka priprema bitna je za daljnji tijek pripreme, smještaja i prilagodbe, ali i opće zdravlje osobe.

Prije predaje zahtjeva za smještaj, koja danas zaista mora biti odrađena godinama prije nego vaš zahtjev bude aktivan, potrebno je dobro se informirati. Informacije možete potražiti u tzv. vodičima za starije koji su izdani u više gradova, na internetskim stranicama, od osoba u vašoj okolini, ali najbolje informacije trebate dobiti kontaktiranjem doma koji vas zanima.

Svaki decentralizirani dom (javni,županijski) ima socijalnog radnika koji je zadužen za davanje informacija, praćenje lista čekanja, pomoć u procesu prilagodbe (koji može započeti i prije samog dolaska u ustanovu). Informacije možete zatražiti i nekoliko puta (i budite slobodni ih zatražiti) možete zatražiti i obilazak ustanove, obilazak sobe, informacije o cijenama, njezi i brizi za zdravlje, prehrani, aktivnostima koji se nude u slobodno vrijeme, brošure ustanove. Nijedno pitanje nije suvišno. Dobro je do sljedećeg kontakta zapisati pitanja kojih se sjetite kod kuće ili ih možete provjeriti putem telefona.

Nakon predaje zahtjeva za smještaj poželjno je biti u kontaktu (telefonskom ili direktnom osobnom) sa socijalnim radnicima kako bi bili informirani o promjenama koje se događaju kod vas. Kad dobijete poziv za smještaj, odnosno poziv na razgovor sa Komisijom za prijem i kad Komisija odobri smještaj, još uvijek vam ostaje vremena da se pripremite. Vrijeme vaše pripreme individualno je i može biti po nekoliko dana ili tjedana. Iako je bolje da su članovi obitelji ili bliske osobe upoznati sa cijelim tijekom od predaje zahtjeva,ako nisu, sada bi bilo dobro da ih obavijestite, kažete im što od njih trebate i očekujete, zatražite pomoć oko prikupljanja potrebne dokumentacije, pakiranja ili nečeg drugog. Prvenstveno vam treba vrijeme da se pripremite na odlazak iz svog doma.

U domu će vas primiti socijalni radnik (ako je dom javni) ili druga za to zadužena osoba koji će vas smjestiti u vašu sobu, upoznati vas sa cimerom ako ga imate, osobljem koje je dežurno na katu, pokazati vam ambulantu i restoran za obroke, objasniti osnovna pravila ustanove, ali i uputiti vas na osoblje kojem se možete u svakom trenutku, oko prilagodbe i kasnije, obratiti ukoliko trebate pomoć (socijalnom radniku, medicinskom osoblju, radnom terapeutu, dežurnom recepcionaru). Svi oni su dužni reagirati, pomoći vam ili obavijestiti drugo osoblje koje vam može pomoći.

Prilagodba traži vrijeme. Može zaista proći brzo i dobro, ali ako vam treba više vremena nemojte se zabrinuti već uvijek tražite stručno osoblje ustanove da vam olakša proces. U vremenu prilagodbe zaista može pomoći podrška bliskih osoba, članova obitelji. Dobro je i da vama bliske osobe uspostave kontakt sa socijalnim radnikom, po potrebi i nekim drugim osobljem, kako bi i oni imali otvoren odnos i mogli zatražiti nešto za vas, informirati što su oni primjetili u procesu prilagodbe. Sada i vrijeme koje provodite sa svojim bližnjima može biti rasterećenije i kvalitetnije.

Polako ćete se priviknuti na život u ovakvoj zajednici, ne treba ubrzavati ni smatrati da se sve mora odjednom upamtiti, kao ni da u svim aktivnostima morate odmah sudjelovati. Drugi korisnici mogu biti znatiželjni, nemojte misliti da ste pod „povećalom“, iskoristite i njihovu znatiželju, mogu biti od velike pomoći dok se prilagođavate, svi oni su prošli taj put.

Život u domu bitno će vam olakšati svakodnevno funkcioniranje (prehrana, njega i briga o zdravlju, pomoć u pospremanju osobnog prostora), ali i potaknuti vašu aktivaciju u skladu sa vašim mogućnostima i poboljšati vaš društveni život. Mnoge starije osobe upravo su u domu dobile poticaj za življenje ispunjenijeg, kvalitetnijeg života.

Jelena Milin, dipl. socijalna radnica

Dom za odrasle osobe Sv. Frane Zadar