Utjecaj video igrica na seniore

Sveučilište Sjeverna Karolina provelo je istraživanje o utjecaju video igrica na seniore. Rezultati istraživanja pokazuju da su starije osobe koje svakodnevno igraju video igrice sretnije.


Istraživanje je provedeno na uzorku od 140 osoba starijih od 63 godine. Za početak je bilo postavljeno pitanje koliko često igraju video igrice. 35% ispitanika odgovorilo je da igraju barem jednom tjedno, dok je 61% ispitanika odgovorio da povremeno igraju. Zatim su bila postavljena brojna pitanja kako bi se izmjerilo njihovo emocionalno i društveno blagostanje, čime se došlo do zaključka da su seniori koji igraju video igrice, čak i povremeno, sretniji. Ispitanici koji ne igraju video igrice pokazali su veliku količinu negativne energije i potencijal za razvoj depresije.
Jason Allaire, glavni voditelj istraživanja, predložio je da rezultati budu podloga za kreiranje video igrice namijenjene isključivo seniorima za poboljšanje mentalnog zdravlja. Kaže kako je sve više dokaza koji pokazuju da igranje video igrica kod seniora zapravo poboljšava reflekse, brzinu obrade podataka, pamćenje i prostorne sposobnosti. Također, rekao je kako je moguće izbjeći slučajeve depresije u starijih osoba kada bi bili izloženi rekreativnim aktivnostima koje koriste mlađi ljudi za rješavanje sličnih problema.

 

Autor: www.seniori.hr