Može li kruzer biti jeftinija alternativa za starački dom?

Rezerviranje dužeg krstarenja ne razlikuje se mnogo od stalne prijave u neki luksuzni hotel: u svakom slučaju imate čistačicu, pokrivene troškove komunalija i održavanja i više nikada ne morate sebi skuhati obrok. Kad ste u hotelu stacionirani ste na jednom mjestu, dok na krstarenju možete posjetiti razne lokacije na obali diljem Zemlje.


U 2004. godini gerijatrijski liječnici Lee Lindquist i Robert Golub uspoređivali su stalno krstarenje i život u staračkom domu kojim se koriste seniori koji trebaju pomoć u svakodnevnim aktivnostima, ali ne i stalnu skrb i pažnju. Prosječna cijena života u staračkom domu iznosila je 79$ na dan, što na godišnjoj razini ispadne 28.689,00$. Koristeći prosječnu stopu, život na kruzeru na godišnjoj razini košta samo 2.422,00$ više.
Također, u istraživanju su naveli da su na brodovima dostupne veće mogućnosti. Iako su spavaće sobe na brodovima manje nego u domovima, zajedničke aktivnosti i mogućnosti zabave brojnije su na brodovima. Putnički brodovi imaju veći udio zaposlenika nego starački domovi. Osigurani su svi obroci, praonice rublja, frizerski saloni i ostali tretmani. Zaključak: za otprilike jednak iznos novaca krstarenje vam nudi puno bolju kvalitetu života.
Zvuči predobro da bi bilo istinito? Vjerojatno je. Svatko tko ima starije roditelje zna da u trenutku kada su spremni za život u staračkom domu već su prošli točku kada bi im krstarenje bilo zabavno kao što zvuči. Idealan kandidat za krstarenje je oštrouman i sposoban za život u zajednici. No, više od polovice korisnika staračkih domova pate od demencije, dok četvrtina ima dijagnosticiranu depresiju.
Neizbježno, starije osobe imaju više zdravstvenih problema, a putnički brodovi nisu baš prilagođeni za svaki zdravstveni problem. Činjenica je da je malen broj medicinskog osoblja na brodu čak i u normalnim okolnostima. Jedna studija medicinske skrbi na putničkim brodovima pokazala je da na prosječno 700 putnika i 540 osoblja imaju približno 37 pacijenata dnevno, od uobičajenih prehlada pa do srčanih zastoja. Dakle, medicinsko osoblje na brodovima ima dva do tri puta više pacijenata nego njihove kolege na kopnu.
Osim toga, medicinsko osoblje na brodovima dobro je obučeno i ne uključuju niz stručnjaka koje seniori mogu vidjeti na regularnoj osnovi. Ukoliko se pojavi hitan problem za koji medicinsko osoblje nije spremno, a ne možete čekati da brod pristane u iduću luku, gotovo je sigurno da ćete zračnim putem biti prebačeni do bolnice, što može biti skupo i logistički problematično.
Dugo krstarenje uključuje putnike iz različitih zemalja s različitim razinama zdravstvene zaštite i cijepljenja. Možete uživati u krstarenju ili u nekoj drugoj avanturi dosta kasno u životu (prema povijesnim standardima). Ali doći će dan kada ćete težiti za sjedenjem na nekom mirnom mjestu okruženi prijateljima i obitelji.