Održan radni sastanak "Zaštita prava starijih osoba" u Šibeniku

U petak, 25. svibnja 2018., u prostorijama Centra za pružanje usluga u zajednici Grada Šibenika, održan je radni sastanak sa stručnjacima na temu zaštite prava starijih osoba u organizaciji Udruge "MI" - Split. Sastanku su nazočili predstavnici organizatora, Grada Šibenika, županije Šibensko-kninske, PU Šibensko-kninske, Centra za socijalnu skrb i Centra za pružanje usluga u zajednici Grada Šibenika. 

Raspravljalo se o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju kao načinima na koje starije osobe mogu osigurati skrb i njegu u trećoj životnoj dobi. Svi su se prisutni složili kako je ugovor o dosmrtnom uzdržavanju suviše riskantan te da je starijim osobama potrebno ugovor o doživotnom uzdržavanju predlagati kao adekvatan u slučaju da izraze želju za osiguravanjem kvalitetne starosti na taj način. Naravno, bez obzira na odluku koju će donijeti, ona treba biti informirana. Predavanja i informiranje putem medija prepoznati su kao kvalitetni načini da informacije o ugovorima o uzdržavanju dosegnu sto veći broj starijih korisnika u lokalnim zajednicama. 

Također je istaknuta potreba za kontinuiranim pravnim savjetovanjem za starije osobe na području Šibensko-kninske županije, koja trenutno ne postoji. Sudionici predlažu da, s obzirom na strukturu institucije, županija Šibensko-kninska ima najbolje uvjete za organizaciju pravnog savjetovanja na području cijele županije. Rješenje koje u tom smislu predlažu je prepoznavanje potreba lokalnog stanovništva i angažiranje pravnih suradnika koji bi direktno na terenu povremeno pružali usluge pravnog savjetovanja. Nastavno na temu pravnog savjetovanja za starije osobe, raspravljalo se o mogućnosti uspostavljanja mreže suradnje organizacija koje rade na pitanjima zaštite prava starijih osoba na području Dalmacije. 

Dodatno, raspravljalo se o opcijama smještaja za starije osobe - domovima i udomiteljskim obiteljima. S obzirom na promjene u Zakonu o obveznim odnosima, pružatelji socijalnih usluga ne smiju biti davatelji uzdržavanja, tako da solucija da starija osoba u zamjenu za smještaj ponudi svoju imovinu putem nekog od ugovora o uzdržavanju nije moguća. Međutim, moguće je imovinu staviti na prodaju i na taj način osigurati sredstva za plaćanje smještaja u domu. 

Predstavnici Centra za socijalnu skrb istaknuli su poteškoće koje imaju u radu, a koje se tiču nerazumijevanja okvira i ograničenja njihovog djelovanja. Isto tako, istaknuli su predrasude koje dio populacije ima prema Centru, što im otežava pristup određenom broju potencijalnih korisnika. 

Zaključno, unutar lokalne zajednice potrebno je realno i pravovremeno sagledavati potrebe stanovnika i u skladu s tim prilagođavati strategije i politike. Starije osobe jedna su od najranjivijih populacija, koja je iz godine u godinu sve brojnija te je potrebno kontinuirano osmišljavati načine na koje im možemo pružiti potrebnu podršku, informaciju i pomoć.

Radni sastanak  održan je u sklopu projekta „Zaštita prava starijih osoba – promocija, informacija, edukacija“, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku“. Projekt provodi Udruga „MI“ – Split u partnerstvu s Udrugom socijalnih radnika Zadar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.