Predavanja i savjetovanja o zdravstvenim temema

Starenje stanovništva jedan je od najvećih postignuća ali i najvećih izazova današnjeg čovječanstva.

Znanstvenim istraživanjima je potvrđeno kako starost i bolest nisu sinonimi i zbog toga je preventivna zdravstvena djelatnost s ciljem sprječavanja nastanka bolesti od javnozdravstvenog značaja u starijih ljudi. Uz identifikaciju čimbenika bolesnog starenja, potrebna je i sustavna edukacija u očuvanju zdravlja stanovništva starije dobi, jer najviše u očuvanju sposobnosti i zdravih životnih navika i ponašanja može učiniti svaki pojedinac sam za sebe.

Pozitivnim zdravstvenim ponašanjem koje uključuje nepušenje, primjerenu prehranu, nadzor nad tjelesnom težinom, redovito mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, održavanje osobne higijene, tjelesnu i psihičku aktivnost, može se utjecati na smanjenje pojavnosti oboljenja suvremenog doba.

Aktivnosti: Tematska predavanja o zdravstvenim temama

Predavanja za umirovljenike Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.

Planirana predavanja će se održati s ciljem unapređenja zdravlja osoba starije životne dobi poticanjem i promocijom pozitivnog zdravstvenog ponašanja radi poboljšanja i očuvanja zdravlja i funkcionalne sposobnosti. Predavanja traju do 45 minuta.

„Infekcije dišnih puteva u starijoj dobi“ Cilj predavanja je podizanje svjesnosti o važnosti smanjenja rizika i poduzimanja pravovremenih preventivnih mjera kojima se mogu ublažiti moguće negativne posljedice po zdravlje starijih, koji su podložniji infekcijama u odnosu na ostali dio populacije. Imunološki sustav s godinama slabi, a često su prisutne i druge kronične bolesti.

„Prevencija padova u starijoj životnoj dobi" ima za cilj upoznati i upozoriti na padove u starijoj dobi kao značajan javnozdravstveni problemi i vodeći uzrok smrtnosti i bolničkog liječenja od ozljeda u starijih osoba, te ukazati na mogućnosti prevencije padova utjecajem na čimbenike rizika koji mogu dovesti do pada, odnosno posljedično do ozljede i prijeloma. Naime, prijelomi kostiju u starijoj dobi uzrokuju ozbiljne komplikacije koje mogu utjecati na duljinu trajanja života i značajno smanjiti kvalitetu života zbog trajne invalidnosti.

“Povišeni krvni tlak tihi ubojica” ima za cilj podizanje svijesti o važnosti kontrole i liječenja povišenog krvnog tlaka radi smanjenja mogućih negativnih posljedica po zdravlje starijih osoba . Krvni tlak raste s dobi. Otprilike dvije trećine osoba u dobi iznad 65 godina ima hipertenziju koja je važan čimbenik rizika za kardiovaskularni i cerebrovaskularni morbiditet i smrtnost. Mnoga klinička ispitivanja kod starijih osoba pokazala su značajna smanjenja infarkta miokarda i moždanog udara ukoliko je osigurana dobra kontrola krvnog tlaka. Liječenje hipertenzije također smanjuje i incidenciju kognitivnih poremećaja i demencije kod starijih osoba.

“Šećerna bolest u starijoj dobi” ima za cilj ukazati na javnozdravstveni značaj stalnog porasta šećerne bolesti u Hrvatskoj i u svijetu. Na žalost, šećerna bolest se starijoj životnoj dobi često otkriva prekasno, kada su već nastupile komplikacije bolesti na krvnim žilama, kako "povišen šećer u krvi ne boli", malo se pažnje obraća liječenju bolesti. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od dijabetesa boluje gotovo 400.000 osoba, te da kod 40% oboljelih od dijabetesa tip 2 bolest još nije dijagnosticirana.

Aktivnosti: Savjetovanje o zdravstvenim temama za umirovljenike u Splitu

U okviru savjetovališnog rada pristup će biti individualan kroz zdravstveno osobno savjetovanje i mogućnost kontrole krvnog tlaka, razgovor s liječnikom kako bi se ukazalo na osobne loše životne i prehrambene navike te preporučilo pozitivne promjene s ciljem unapređenja zdravlja i poboljšanja zdravstvenih parametara. Predviđeno je šest termina savjetovanja u Splitu.

Predavačica je Inga Vučica, dr. med., univ. mag. sanit. publ., spec. javnog zdravstva, voditeljica odjela Gerontologije pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ. Predavanja su javna i besplatna za umirovljenike sa šireg splitskog područja.

Plan i raspored možete vidjeti na www.seniori.hr.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF