Svima rastu mirovine, objavljeni su detalji

Predsjednik vlade Andrej Plenković predstavio je na konferenciji za novinare zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina. Uz predsjednika vlade rast mirovina predstavili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te zastupnik u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja.

"Omogućujemo pravednije mirovine, s dvije izmjene ćemo obuhvatiti 300.000 umirovljenika, a izdvojit ćemo 1.1 milijardu kuna. Više od 136.000 korisnika dobit će 10 posto veću penziju, 250 kuna prosječno. Ukupno je to 375 milijuna kuna u 2023.", rekao je Plenković, piše Index.

"Za više od 155 tisuća korisnika penzija će se povećati za oko 550 kuna mjesečno", rekao je Plenković o promjeni prava na mirovinu od pokojnog supružnika.
"Mi kao vlada šaljemo jasan signal da brinemo o posebno osjetljivoj skupini penzionera, oni često žive sami i izloženi su siromaštvu", rekao je.

"Penzije će nastaviti rasti usklađivanjem, a ostaje i pravo rada na pola radnog vremena", dodao je. "Mi od 1.1. povećavamo i najniže mirovine za 1.5 posto, a od 1.1.2025. godine povećavamo za još 1.5 posto", dodao je.

"Od početka naše prve vlade prosječna penzija povećana je za petinu, a najniža za četvrtinu", rekao je Plenković.
"Poduzimamo sve kako bismo našim umirovljenicima osigurali dostojanstvenu starost", kazao je. "Ovim izmjenama realiziramo reforme u sklopu plana oporavka, kao i ciljeve nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Mi ćemo do 2025. uložiti oko 4.4 milijarde kuna.

Možemo svi zajedno biti zadovoljni kako je na današnji dan broj osiguranika koji rade najveći unazad 20 godina. Imamo 162.000 osiguranika, to nam omogućava veću održivost i sigurnost", rekao je.
Ove promjene na snazi će biti od nove godine.

Piletić objasnio detalje

Nakon Plenkovića riječ je uzeo ministar Marin Piletić.

"Izmjene kreću od 1. siječnja. Tri su ključne promjene: povećanje osobne mirovine, povećanje najniže mirovine i pravo na dio obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu. Obiteljske mirovine povećat će se za 10 posto, za oko 250 kuna. To ćemo postići povećanjem mirovinskog faktora, ovisno o broju korisnika obiteljske mirovine", rekao je Piletić.

"Druga važna promjena je pravo na korištenje dijela mirovine preminulog supružnika uz osobnu mirovinu. Dosad se nije moglo koristiti dvije mirovine paralelno, sad se usklađujemo s europskom praksom. Osoba koja koristi dio obiteljske mirovine mora imati preko 65 godina te biti jedini korisnik obiteljske mirovine", rekao je.

"Iznos dijela obiteljske mirovine određuje se u visini od 27 posto. Predviđeni najviši iznos je 5850 kuna, kumulativna mirovina ne bi smjela prijeći taj iznos", rekao je Piletić o najvišoj kumulativnoj mirovini, odnosno zbroju osobne mirovine i dijela mirovine umrlog supružnika.

"Treća izmjena je postupno povećanje najniže mirovine za 287.000 umirovljenika. Očekujemo da to bude 1.5 posto, a onda 1.1.2025. još 1.5 posto. Ukupno za ove tri mjere 4.4. milijarde kuna do 2025. godine", rekao je Piletić, donosi Index.

Piletić je rekao da se obiteljska i minimalna penzija povećavaju po automatizmu. Za dio koji se tiče dijela penzije supružnika ljudi moraju sami podnijeti zahtjev.

Izvor: DalmacijaDanas