Od sutra isplate jednokratnih novčanih naknada dijelu umirovljenika

U utorak, 21. ožujka 2023., počinje isplata jednokratnog novčanog primanja (JNP) korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, izvijestili su danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

U skladu s Odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života Vlade RH od 22. prosinca 2022., u ovoj isplati JNP bit će isplaćeno korisnicima kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva (mirovina iz država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti) ili imaju navršenih razdoblja osiguranja u inozemstvu, a kojima jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica rasta troškova života nije isplaćeno u prosincu 2022. Navedeni korisnici bili su obvezni do 28. veljače 2023. HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za prosinac 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu.

Također, u ovoj isplati JNP bit će isplaćena i korisnicima hrvatske mirovine koji su pravo na mirovinu ostvarili do 31. prosinca 2022. te su zatečeni u isplati za mjesec prosinac 2022., odnosno najkasnije na dan 15. veljače 2023.

JNP dobit će 15.223 korisnika. Za ovu isplatu osigurano je 1.447.729,51 eura iz Državnog proračuna.

Izvor: Dalmatinski Portal