Koliko je mirovinski sustav održiv i stabilan

Na 1,4 milijuna zaposlenih dolazi 1,2 milijuna umirovljenika, što znači da jednog umirovljenika finacira svega 1,14 zaposlenih. Ipak, ministar Mirando Mrsić uvjerava kako je sustav održiv, a broj umirovljenika neće rasti, ali hoće broj zaposlenih.

"Broj umirovljenika će ostati stabilan na razini 1,2 umirovljenika od sada pa vjerojatno godinama. Po našim projekcijama sve do 2060. godine. Dakle, uz stabilnost broja umirovljenika uz porast broja zaposlenih i uz bolju naplatu doprinosa, sustav je stabilan", pojasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Nakon uštede od pola milijarde kuna lani, očekuje da će situaciju popraviti i bolja naplata doprinosa. Broj prijevremenih i invalidnih umirovljenika stalno opada, a među novitetima je i rad uz mirovinu. Moguć je na ugovor o djelu, ali umirovljenici smiju raditi samo 4 sata na dan. Tako zaposlenih je zasad samo 1.335.

Uz prosječan odlazak u mirovinu s 30 godina staža i s prosječno 71-om godinom, mirovina za 40 i više godine mirovinskog staža iznosi 3.407 kuna. Za tisuću kuna je manja prosječna starosna mirovina i iznosi 2.480 kuna.

"Naše projekcije mirovinskog sustava idu za time da oni koji budu odlazili u mirovinu 2025. iz 1. i 2. mirovinskog stupa imaju taj omjer. Mirovina bi trebala biti iznad 60 posto plaće", dodao je Mrsić.

Mirovine će se ubuduće - razdvajati. Više od 80.000 korisnika dobivat će ih po posebnim propisima. Cilj je utvrditi koji se dio mirovine financira iz doprinosa na temelju radnog staža, a koliko primaju iz državnog proračuna.

Zasad se mirovine spašavaju upravo transferima iz državnog proračuna, stabilnost će ovisiti o rastu zaposlenosti.

rtl.hr