Održan okrugli stol „Sprječavanje zlouporabe ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju starijih osoba u Zadru

Okrugli stol na temu sprječavanja zlouporabe ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju starijih osoba održan je u Zadru u četvrtak, 23. veljače 2017., u prostorijama Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, u organizaciji Udruge socijalnih radnika Zadar.

Moderatorica okruglog stola bila je Nives Ivelja, direktorica Udruge „MI“ – Split, a na samom početku istaknula je glavni cilj projekta, a koji je zaštita interesa starijih osoba kao osjetljive skupine te jačanje njihove općenite kvalitete života. Dodatno, koristi ovog projekta ogledavati će se i u povezivanju stručnih službi koje rade sa starijima i za starije.

Eli Šišeta, Vesna Dujić i Jelena Milin, socijalne radnice, iznijele su svoja iskustva u radu sa starijim osoba te istaknule neka pitanja koja se često javljaju kada je u pitanju potpisivanje ovakvih ugovora. Pravnice Irena Šarić i Branka Zrilić iz Centra za socijalnu skrb Zadar osvrnule su se na pravne aspekte potpisivanja ugovora. – Prije potpisivanja ikakvog ugovora nužno je posavjetovati se s odvjetnicima. Naša je preporuka, ako se odlučite ući u ovaj proces, da potpišete ugovor o doživotnom uzdržavanju jer on više štiti stariju osobu, ističu.

Svoj su doprinos temi dali i predstavnici PU Zadarske iznijevši svoja iskustva. – Ako postoji sumnja u kazneno djelo, policija izlazi na uviđaj. Međutim, zbog velikog broja manipulacija i zato što je nepoštivanje stavki u ugovoru često teško dokazati, policija i DORH nerijetko imaju zavezane ruke, dodaju. Svakako potiču korisnike da prijave svaki oblik zanemarivanja, iskorištavanja i nepoštivanja ugovora.

Nela Kovačević, savjetnica za zaštitu potrošača pri udruzi Dalmatinski potrošač istaknula je nekoliko važnih točaka. Prvenstveno, preporučuje starijim osobama da ugovor o uzdržavanju formuliraju što detaljnije kako bi se izbjegla previsoka/preniska očekivanja od obaju strana. Dalje, i ona je istakla važnost savjetovanja prije potpisivanja ugovora, istaknuvši kako se njima u Udruzi najčešće javljaju korisnici kada je prekasno za djelovanje.

Dodatno, istaknula je važnost obiteljskih odnosa. Naime, potpisivanjem ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju, svi se ostali nasljednici starije osobe lišavaju eventualnog nasljedstva. – Posebno je to problematično u obiteljima u kojima vrijedi „ona stara“ da je sin nasljednik te se imovina ugovorom prepiše njemu, a zapravo se ženska djeca brinu za roditelje. Bilo je slučajeva kada su nasljednici tek na ostavinskoj raspravi saznali da nemaju pravo na ono što su mislili da je njihovo nasljedstvo. Naglašavam, savjetujte se o svojim pravima i ništa ne činite u tajnosti, ističe Kovačević. 

Za kraj, prisutni su dobili priliku primiti savjet od stručnih osoba, a kao jedan od načina zaštite starijih osoba pojavila se i ideja o besplatnom telefonu putem kojeg bi starije osobe mogle dobiti pravni i drugi savjet.

Okrugli je stol održan u sklopu projekta „Zaštita starijih osoba razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti“ kojeg provodi Udruga „MI“ – Split u partnerstvu s udrugom Dalmatinski potrošač i Udrugom socijalnih radnika Zadar. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.