U sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost" u svibnju je održano 77 aktivnosti

U sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost" održano je ukupno 76 aktivnosti na području Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.

Svi zainteresirani su se mogli priključiti kulinarskim radionicama (6) u Kaštelima, Solinu i Splitu gdje su se kuhala prava dalmatinska jela. Radionicu su vodili kuhari iz Škmer-a koji su nesebično prenijeli svoje znanje na sve zainteresirane korisnike. Tako su se spremale pecipale, topli kruh s domaćom paštetom od tunjevine, hroštule, razne manistre,...

Korisnicima su tijekom svibnja na raspolaganju bile i čitaonice (5) gdje su umirovljenici mogli pročitati i međusobno prokomentirati novosti. Kako je vijeme zatoplilo, naše drage korisnike iz Splita, Solina i Kaštela smo odveli na tri izleta. Jedan izlet je bio u Hrvacama a druga dva u Žrnovnici. Svi su mogli uživati, družiti se međusobno i uživati u boravku u prirodi.

Program socijalizacije provodimo od početka našeg projekta, pa smo tako i u svibnju održali ukupno 12 socijalizacija u Centru Zlatno doba, Broćancu, Dugopolju, Solinu te Kaštelima, također smo nastavili i sa rekreativnom gimnastikom u Splitu i Kaštelima. Korisnice se polakoo počinju vraćati, pa sve koji su zainteresirani, molimo da se prije jave i dogovore termin. Ovaj mjesec smo imali četiri aktivnosti u Splitu i četiri u Kaštelima. U Podstrani i Solinu održale su se vježbe pod vodstvom fizioterapeuta (5), a tijekom ljeta plan je održati i jedne vježbe s fizioterapeutom na otvorenom.

Ovaj mjesec svi zainteresirani su nam se mogli priključiti na predavanjima i savjetovanjima patronažnih sestara: 2 predavanja su održana u Splitu i Solinu, dok su savjetovanja održana u: Splitu (4), Podstrani (1) i Kaštelima (1). Osim predavanja i savjetovanja patronažnih sestara, održana su i savjetovanje (1) i predavanje (1) doktorice u Solinu.

Kako su prošli mjesec završile edukacije foto tečaja u našim gradovima, odlučili smo napraviti izložbu fotografija polaznica tečajeva iz svih gradova. Izložba je otvorena u Centru Zlatno doba i ovim putem pozivamo sve zaintereisrane da nam se pridruže!

Za sve one koji su zainteresirani za masline i načine obrezivanja i hranjenja istih, mogli su se pridružiti 19.5. i 21.5. na tečaju maslinarstva.

U suradnji s Visoko poslovnoj školi Aspira proveli smo besplatnu edukaciju za pratitelja u kulturi. Cilj edukacije je naučiti polaznike nešto više o kulturnoj i povijesnoj baštini svoga kraja. Edukacija se sastojala od online predavanja i terenskih nastava u Solinu (6) i Kaštelima (6).

Kako umirovljenici ne bi bili sami, proveli smo i druženje uz pjesmu u Splitu, te dvije tombole i pjesničko popodne u Podstrani u Domu Vita. Naša psihologica je održala predavanje u Podstrani gdje su mogli prisustvovati svi zainteresirani koji žele naučiti nešto više o tome kako se nositi sa situacijom kada u vašoj obitelji imate oboljelog od demencije. Održana su i 2 Alzheimer caffea u Podstrani.

A u sklopu programa uključivanja umirovljenika u život zajednice, proveli smo i četiri volonterske akcije: dvije u Centru Juraj Bonači gdje se pripremao staklenik za sadnju cvijeća i jedna aktivnost čiščenja i pletenja koju su proveli partneri iz GDCK Solin-a.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF