Prehrana bogata vlaknima povezana sa smanjenim rizikom od bolesti kod ljudi starijih

Kod muškaraca, visok unos vlakana spušta rizik smrti od zaraznih bolesti za 56 posto, od respiratornih bolesti za 31 posto, a od kardiovaskularnih bolesti za 24 posto; kod žena, rizik je pao za 59 posto, 46 posto i 34 posto. Veća potrošnja vlakana  smanjuje smrtnost od raka za muškarce, ali ne i za žene. Kad se unos vlakana iz cjelovitih žitarica povećao, smrtnost od tih bolesti se smanjila. To se nije odnosilo na vlakna iz drugih izvora, npr. iz voća.

Trenutne prehrambene smjernice preporučuju da žene troše najmanje 25 grama vlakana dnevno, a muškarci 38 grama. Prema vladinim procjenama , većina amerikanaca uzima u prosjeku samo 15 grama dnevno. (Banana ili jabuka sadrži oko tri grama vlakana, kao i šalicu žitarica. Kriška cjelovitog pšeničnog ili raženog kruha sadrži oko 2 grama, šalica zelenog graha 4 grama, šalicu graha sadrži otprilike 15 grama.)
Izvor: washingtonpost.com