Jurčić bi umirovljenicima dao vaučere od 1000 kuna

Predsjednik Novog vala Ljubo Jurčić ustvrdio je u ponedjeljak da je Hrvatska u krizi zbog pogrešnih mjera prethodne i sadašnje vlade i upozorio da se kod nas ne mogu primjenjivati mjere onih zemalja koje imaju punu zaposlenost i maksimalnu efikasnost, već da se gospodarstvo može pokrenuti povećanjem potrošnje koja mora završiti u domaćoj proizvodnji.

Jurčić smatra i kako je potrebna promjena u politici i pristupu predsjednika države - on brine za stabilnost države, pa se, drži Jurčić, treba baviti političkim mjerama kako bi se otklonila nesigurnost koja izvire iz gospodarske situacije.

U organizaciji stranke Novi val, na čijem je čelu, Jurčić je održao studentima varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike predavanje na temu 'Gospodarstvo RH i svijeta'.

'Svijet nije u krizi, nego su neke zemlje u krizi, a Hrvatska nema niti jedan objektivan razlog da bude u krizi. Mi smo u krizi kao rezultat pogrešnih mjera prethodne, ali nažalost i sadašnje vlade. Sadašnja je proizvodila krizu posljednje tri godine mjerama rezanja, dizanja poreza, a osobito dizanjem energenata. Novi proračun će prouzročiti daljnji pad gospodarske aktivnosti, povćanje nezaposlenosti i smanjenje proračunskih prihoda u 2015. i 2016. godini', rekao je Jurčić. Ne možemo primjenjivati mjere onih zemalja koje imaju punu zaposlenost i maksimalnu efikasnost kao što su Njemačka ili Francuska, rekao je.

Prema Jurčiću, mjere rezanja nemaju pozitivan efekt jer smo zemlja s niskom potrošnjom, visokom nezaposlenošću i malom efikasnošću, a gospodarstvo se može pokrenuti samo povećanjem potražnje odnosno potrošnje koja mora završiti u domaćoj proizvodnji, direktno ili indirektno. Predlaže stabiliziranje državnog proračuna zamrzavanjem drugog mirovinskog stupa u koji ide 5 milijardi kuna i da se to vrati u prvi stup, pa bi se iz proračuna uzimalo pet milijardi manje, čime se smanjuje deficit. Potrošnju bi dijelom povećao vaučerima od 1000 kuna umirovljenicima koje isključivo mogu potrošiti u domaćim hotelima.