Rasplesane bake (video)

Grupa plesačica s japanskog otoka Okinawe nedavno je imala nastup pred oduševljenim i rasprodanim gledalištem u Tokiju. Rekli bi, ništa neobično, osim što najmlađa članica ima 80 godina a najstarija čak 92.

„Kad sam prvi put čula kako nas zovu idolima, mislila sam da se ta riječ odnosi na one koji su već dugo poživjeli i nalaze se pred vratima raja,“ rekla je Tomi Menaka (92) za francusku agenciju AFP.

„Ali u Tokiju su mi objasnili da se riječ idol odnosi na zabavljača, što mi je bilo pravo olakšanje jer sam već mislila da sam na korak od smrti. Nisam nikad ranije bila u Tokiju ili Osaki. Polazeći na put za Tokijo, osjećala sam se kao da sam ponovno rođena. Tamo sam se susrela s unucima i to me je ganulo do suza,“ ispričala je Menaka. Još je dodala kako nikad u životu nije bila tako sretna kao sada, za vrijeme nastupa.

Stanovnici Okinawe mogu očekivati dug život, prvenstveno zahvaljujući prehrani koja sadrži više povrća, a manje ugljikohidrata uspoređujući s ostalim stanovnicima Japana. Menaka, glavna zvijezda grupe, ne pazi previše na prehranu, a dobro zdravlje održava redovno obavljajući kućanske poslove. „Čistim kuću, perem pod, kuham rižu i sklanjam se od jakog sunca. Vodim računa o svojoj koži. Još sam mlada u srcu!“ kaže Menaka.

Grupa od 33 plesačice živi na otoku Kohama s ukupno jedva 600 stanovnika, u najjužnijem dijelu japanskog teritorija, jedva 240 km sjeverno od Taiwana.

"> Video isječak bolje pokazuje ljepote ovog koraljnog otoka, a izašao je uz zadnji hit pod nazivom “Come on and Dance, Kohama Island”. Život novih idola nije se puno promijenio te i dalje uživaju u dugim razgovorima uz šalicu čaja.

„I dalje se družimo i razgovaramo o životu,“ kaže Kedamori. „Ako se i posvađamo, brzo se pomirimo, kao kad smo bile djeca. Držimo se skupa i u srcu smo iste. Sve za jednu i jedna za sve!“

Izvor: www.theguardian.com