Održano predavanje "Sprječavanje padova u starijoj životnoj dobi"

U prostorijama Centra Zlatno doba Udruge "MI" - Split u petak, 27. siječnja, dr. med. Ivana Bočina održala je predavanje na temu "Sprječavanje padova u starijoj životnoj dobi".

Foto: www.seniori.hr

Predavačica je okupljenima iznijela podatke koji govore kako su smrti uslijed ozljeda treći vodeći uzrok smrti u Splitsko-dalmatinskoj županiji te kako je to problem kojeg je moguće spriječiti. Svake godine pad doživi trećina osoba starijih od 65 godina, a u Hrvatskoj su padovi vodeći uzrok bolničkog liječenja i smrtnosti  od ozlijeđivanja kod osoba starije dobi. 

Što se prevencije tiče, Bočina je istakla kako je potrebno voditi računa o zdravstvenom stanju i pokrete prilagoditi istome. Neki od rizičnih faktora na koje možemo utjecati su poremećaji ravnoteže, bolesti živčanog ili koštano-mišićnog sustava i druge kronične bolesti. Također, osobe koje konzumiraju alkohol, određene lijekove te oni koji nisu fizički aktivne u većem su riziku od padova i od jačih posljedica padova, navodi Bočina. 

Starijim osobama preporuča se redovita kontrola zdravstvenog stanja kod liječnika, usvajanje zdravih životnih navika, održavanje stabilnosti i fizička aktivnost u mjeri koja je prikladna stanju osobe. Također, preporučljivo je životni prostor prilagoditi dobi i stanju pojedinca. 

Predavanje je organizirano u sklopu projekta "Zaštita starijih osoba razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti", financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koji Udruga "MI" - Split provodi u partnerstvu s Udrugom Dalmatinski potrošač i Udrugom socijalnih radnika Zadar.