Održano predavanje „Udomiteljstvo kao oblik skrbi za starije osobe“

Predavanje „Udomiteljstvo kao oblik skrbi za starije osobe“ održala je u prostorijama Centra Zlatno doba Udruge „MI“ – Split u ponedjeljak, 24. travnja 2107., Marina Elez Urlić, voditeljica Odjela za odrasle osobe Centra za socijalnu skrb Split.

Foto: seniori.hr

Predavačica je prisutnima objasnila što udomljavanje odraslih, odnosno starijih, osoba predstavlja. Fenomen je to koji je u svijetu relativno razvijen, no u Hrvatskoj, posebno u južnim dijelovima, nije naročito prepoznat kao adekvatan i poželjan oblik skrbi za starije osobe.

Prema definiciji, udomiteljstvo predstavlja oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se korisniku (djetetu ili odrasloj osobi) osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji.Udomiteljska obitelj osigurava stanovanje, prehranu, čuvanje, odgoj, brigu o zdravlju i obrazovanju te druge potrebe korisnika. 

Prisutne je zanimala razlika između odnosa kod potpisivanja ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju i udomiteljskog odnosa. Predavačica je istaknula neke od pozitivnih strana udomiteljstva za korisnike. Zadržavanje obiteljske atmosfere, veća posvećenost udomitelja korisniku, mogućnost zadržavanja određenih običaja i zajedničko stvaranje rutine života su neke od njih. Smještaj u udomiteljsku obitelj prepoznat je kao prirodniji i humaniji oblik skrbi u odnosu na smještaj u ustanovu, budući da se temelji na načelima obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza i uključenosti samog korisnika. Udomiteljska obitelj korisnika prihvaća kao svojeg člana, korisnik dobiva osjećaj pripadnosti obitelji, te se stoga u novije vrijeme teži smještavanju korisnika upravo u udomiteljske obitelji.

Predavanje je organizirano u sklopu projekta "Zaštita starijih osoba razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti", financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koji Udruga "MI" - Split provodi u partnerstvu s Udrugom Dalmatinski potrošač i Udrugom socijalnih radnika Zadar.