Predavanje "Prehranom do zdravlja"

Dr. Inga Vučica, voditeljica Centra za gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, održat će predavanje "Prehranom do zdravlja". Predavanje će se održati u srijedu, 12.10.2022., s početkom u 16 sati, u prostorijama Centra Zlatno doba (Branimirova obala 1).

Foto: Udruga "MI" - Split

 Kod osoba starije dobi naročito je važno da jelovnik sadrži nutritivno bogate namirnice kako ne bi došlo do nedostatka vitamina i minerala. Neadekvatan način prehrane može dovesti do zdravstvenih problema, bilo da je riječ o padu imuniteta te s njime povezanih bolesti ili do probavnih smetnji. Kako bi sačuvali dobro zdravlje i u trećoj dobi, starije osobe bi trebale imati zdravu i uravnoteženu, no ne previše kaloričnu prehranu. Preporučuju se integralni kruh, bijelo meso, riba, maslinovo ulje, orašasti plodovi te sezonsko voće i povrće.

Važno je naglasiti da se dnevne energetske potrebe smanjuju za 10 posto u dobi od 51 do 75 godina, a nakon toga smanjuju se za još 10 posto po desetljeću. Učešće hranjivih tvari u ukupnom dnevnom energetskom unosu kreće se u rasponu 10 do 35 % energije iz bjelančevina, 20 do 35 % energije iz masti i 45 do 65 % energije iz ugljikohidrata. Također, udjeli mikronutrijenata određeni su prema DRI preporukama u ovisnosti o dobi (kalcij, vitamin D, B12 i folna kiselina).

Pripremu i planiranje obroka u našem domu prilagođavamo fiziološkim promjenama osoba te bolestima koje nose specifične promjene vezane uz prehranu. Ujedno vodimo računa da naši štićenici piju dovoljne količine vode, naročito u sljedećim situacijama:

  • oslabljen osjećaj za žeđ
  • česta inkontinencija i oslabljena funkcija bubrega (štetne tvari djeluju na zdravlje)
  • otežano gutanje i problem kod držanja čaše
  • slabija pokretljivost
  • zaboravljivost
  • suhe usne, usta i koža, problemi sa znojenjem. 

Predavanje se održava u sklopu projekta "Zlatna doba", koji je financiran sredstvima Grada Splita.