Seniori i kućni ljubimci, savjeti prije udomljavanja

Je li vam stalo do starije osobe koja je usamljena? Nedostatak društva je jedan od glavnih zdravstvenih tegoba koje pogađa stariju populaciju, čak i više od nekih fizičkih tegoba.

Foto: pixabay

Udomljavanje kućnog ljubimca je jedan od najboljih načina borbe protiv usamljenosti; udomiti nekog krznenog ljubimca dokazano ih čini sretnijim, zdravijim, energičnijim te će ih po svoj prilici natjerati na fizičke aktivnosti. Međutim, udomljavanje kućnog ljubimca nije za svakoga, zato prije nego se upustite u proces udomljavanja, nudimo 8 savjeta kojih bi se svaka starija osoba trebala pridržavati.

Ukoliko starija osoba koja udomljava kućnog ljubimca nikada nije patila od astme ili alergija, one se mogu pojaviti u kasnijoj dobi. Posjetite osobnog liječnika kako bi se uvjerili da vam kućni ljubimac neće naštetiti zdravlju.
Kućni ljubimci su velika odgovornost. Ako niste sigurni glede dugoročnog udomljavanja, pokušajte s kratkotrajnim kako bi ustanovili želite li se uopće upustiti u taj proces.
Prije dovođenja životinje u kuću, pobrinite se da životinja posjeti veterinara te da se cijepi kako bi izbjegli pojavu klica ili čak i zaraze.
Ljubav i udobnost koju pruža ljubimac neprocjenjiva je, ali nemojte zaboraviti da je i financijska obveza. Prije udomljavanja, pobrinite se da svom ljubimcu možete pružiti hranu, igračke, odlaske veterinaru te eventualne zdravstvene troškove.
Ljubimci su aktivna bića, stoga bi stariji koji ih žele udomiti trebali biti zdravi i energični kako bi mogli pružiti ljubimcu aktivan život. Ako je osoba nepokretna ili ima problema s mobilnosti na bilo koji način onda pas nije najbolje rješenje, s obzirom da im je potrebna šetnja barem 2 puta dnevno. U tom slučaju mačka je bolji izbor jer one mogu provoditi vrijeme u kući i puno je jednostavnija skrb.
Ako niste imali ljubimca tijekom života, prije nego se upustite u proces udomljavanja, savjetujemo da prije toga provodite vrijeme sa prijateljevim ljubimcem ili da volontirate u nekom prihvatilištu. Na taj način ćete uvidjeti želite li to uopće i kojeg ljubimca bi odabrali.
Ljubimci su članovi obitelji, zato je bitno da ih podčinite sebi. Također pobrinite se da imate plan kome predati životinju ako vam se što dogodi.
Potražite organizacije koje nalaze starije ljubimce za starije osobe, jer je puno lakše izaći na kraj sa starijim ljubimcem, s obzirom da su mirniji i pasivniji i općenito su bolje društvo starijoj populaciji.

 

Autor: seniori.hr