Mobilna tehnologija i starije osobe

Mobilna tehnologija danas napreduje tolikom brzinom da je i mladim korisnicima teško biti u toku sa svim promjenama i novostima. Pri kupnji mobilnog uređaja, nailazimo na golemu paletu izbora, od branda, operativnog sustava, mnoštva aplikacija, boje itd. Mobitel danas više ne služi isključivo komunikaciji, već ga možemo koristiti u različite svrhe, na primjer, za online kupovinu, fotografiranje, snimanje, čitanje, pisanje ili posjećivanje društvenih mreža.

Foto: www.chinatechnews.com

Ponekad, korisnik se može naći zbunjenim pred tolikim mogućnostima i vještinama potrebnima za korištenje samo jednog uređaja. Također, posebno u slučaju korisnika starije dobi, korištenje novih generacija mobilnih uređaja može biti otežano jednostavno zbog lošijeg vida ili sluha, što je čest slučaj. Jedno od potencijalnih rješenja javlja se u dizajniranju mobilnih uređaja orijentiranih specifično na starije osobe. Na taj način se izbjegava frustracija koja se može javiti kada starije osobe naiđu na probleme pri korištenju uređaja novih generacija, a proizvođač profitira stvaranjem novih kupaca.

Neke od karakteristika mobilnih uređaja dizajniranih specifično za starije osobe uključuju veći ekran koji povećava vidljivost sadržaja, veći font, jači kontrast boje ekrana i slova te žutu boju pozadine. Također takvi telefoni često imaju jače zvučnike budući da, kako starimo, često sve slabije čujemo. Neke dodatne karakteristike mobilnih uređaja koje su istakli i stariji, ali i njihovi njegovatelji i članovi obitelji su GPS i tipka za uzbunu. GPS služi lakšem lociranju osobe, što može biti iznimno korisno ako, primjerice, od kuće odluta osoba s demencijom. Tipka za uzbunu, s druge strane, služi u hitnim situacijama, u kojima osoba jednostavnim pritiskom tipke signalizira da je u nevolji.

U budućnosti, mobilni uređaji usmjereni prema starijima mogu se orijentirati i na neke jedinstvene značajke korisne starijoj populaciji. Na primjer, uređajem će biti moguće mjeriti temperaturu i slati obavijesti o promjenama, što bi njegovateljima olakšalo skrb o starijima.

Možemo istaknuti neke od korisnih savjeta pri kupnji mobilnog uređaja za stariju osobu:

  •     Funkcionalnost – potrebno je unaprijed razmisliti o funkcijama koje očekujemo od uređaja.
  •     Veličina – uređaj ne bi smio biti prevelik za vaš dlan.
  •     Ekran – pripazite da je ekran dovoljno velik da jasno razaznajete sadržaj.
  •     Tipke – veličina tipki bi trebala biti dovoljno velika da ih koristite bez problema.
  •     Glasnoća – zvono i zvučnik trebaju biti prilagođeni eventualnim poteškoćama sa sluhom.
  •     Zaključavanje/otključavanje uređaja – ukoliko imate problema s artritisom, od uređaja koji se zaključava pritiskom tipke možda je bolja opcija uređaj “na preklop”.

U svakom slučaju, uređaj poput mobilnog može biti iznimno koristan starijim osobama u održavanju komunikacije s najbližima i zadržavanju neovisnosti. Istovremeno, pomaže smanjivanju osjećaja izoliranosti budući da nam mobilni uređaj omogućuje instant kontakt s najbližima.

Autor: seniori.hr