Dom za starije koji je i studentska spavaonica

Sve više staračkih domova traže studente da se presele u aranžman koji pogoduje svima. Studenti ovako pomažu zaposlenicima kojima je ponekad potrebna pomoć u njezi i brizi za umirovljenike.

Foto: pixabay

U Nizozemskoj, starački je dom Humanitas u kojem mogu živjeti i studenti. U ovim ustanovama za njegu starijih osoba, studenti se mogu mogu prijaviti za volontiranje 30 sati mjesečno, a zauzvrat dobiju besplatno stanovanje.

Iz Humanitasa kažu da su stanovnici ove ustanove sklopili zaista snažna prijateljstva te da studenti unose radost u živote umirvoljenika. Nerijetko se dogodi da se studenti toliko zbliže s pacijentima da stvore vezu s njima kakvu imaju sa svojim bakama i djedovima.

U SAD-u, Judson Manor domu u Clevelandu počeli su primati studente s Instituta za umjetnost i glazbu prije nekoliko godina. Kao i u Humanitas-u, učenici su integrirani među stanovnicima doma, a imaju pristup svim istim sadržajima.

Jedna studentica je postala toliko bliska s osobom s kojom se družila pa je zamolila da joj bude flower-girl na njenom vjenčanju. Nažalost, umirovljenica je morala odustati jer joj je bilo prenaporno, ali je u to ime mladencima priredila mali party.