Istraživanje: koja je najbolja dob za odlazak u mirovinu?

Časopis The Lancet Public Health je objavio svoje novo istraživanje na temu “Kada je najbolje vrijeme za odlazak u mirovinu?” U istraživanju, anketirali su 15.284 muškaraca i žena koji su u dobi od 50 godina i više iz engleske studije starenja u razdoblju od 2002. do 2013. godine. Oni su dali odgovor na pitanje koja je najbolja dob za odlazak u mirovinu.

Foto: pixabay

Rezultati istraživanja pokazali su da svaki pedesetogodišnji radnik može očekivati da će biti zdrav i nastaviti raditi još oko devet godina. Dakle, u dobi od 59 godina, vitalnost je sve lošija.

“Očekivano trajanje zdravog radnog vijeka u dobi od 50 godina u Engleskoj nalazi se ispod propisane dobi za umirovljenje. Stariji radnici nižeg socijalno-ekonomskog statusa u određenim dijelovima Engleske mogli bi imati koristi od aktivnih pristupa poboljšanju zdravlja, okruženja na radnom mjestu i mogućnosti zapošljavanja kako bi poboljšali očekivano trajanje zdravih godina rada”, navode autori istraživanja (Moj Posao, 2020).
Također su uspoređivali nekoliko podataka kao što su dob, spol. otpuštanje, zdravlje i regija u kojoj su ispitanici živjeli. Rezultati su pokazali kako muškarci nakon 50. godine mogu očekivati da će biti zdravi i raditi još 10,9 godina, a žene 8,3 godine.

Zaključak istraživanja je da će ljudima u današnje vrijeme biti sve teže raditi s obzirom na produljenje roka za odlazak u mirovinu. Kao primjer naveli su Veliku Britaniju, gdje će se ta dob od jeseni povećati sa 65 na 66 godina i za muškarce i za žene, a namjera im je da je povećaju na 67 godina do 2028. godine.