Ledeni izazov doveo do saznanja u borbi protiv ALS-a

Lani je Internet bio prepun video uradaka u kojima su se i slavne i „obične“ osobe polijevale kantama ledene vode kako bi podigle svijest o ALS-u, odnosno, amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi, progresivnom neurološkom oboljenju koje rezultira paralizom mišića.

Foto: pixabay

Bolest najčešće pogađa sredovječne osobe, a većina oboljelih premine nakon tri do pet godina od postavljanja dijagnoze. Možda najpoznatija osoba oboljela od ove bolesti, osim Lou Gehriga po kojem nekad bolest i zovu, jest Stephen Hawking, slavni fizičar.

Ledeni izazov, tj. Ice Bucket Challenge, koji je krenuo iz SAD-a, a ubrzo se proširio po cijelom svijetu, okupio je oko 17 milijuna ljudi. Akcija je udrugama koje se bore protiv ove bolesti donijela značajne donacije. Na primjer, samo u Velikoj Britaniji, Udruženje za motoričko-neurološke bolesti prikupilo je preko 680 milijuna kuna uz pomoć ove akcije. Ipak, bez obzira na velike količine novca koje su upućene prema Udrugama, iste navode kako dobivene cifre nisu bile dovoljne jer su istraživanja ove bolesti i testiranja novih lijekova iznimno skupi. 

Znanstvenici s američkog sveučilišta Johns Hopkins proveli su istraživanje, koje je također bilo financirano iz sredstava prikupljenih uz pomoć Ledenog izazova, čiji rezultati navode kako je konačno potvrđen učinak nakupina proteina TDP-43 na mozak osobe oboljele od ALS-a. Znanstveni tim na čelu s Jonathanom Lingom dokazao je da gen za TDP-43, nakon što mutira, pokreće niz procesa koji rezultiraju odumiranjem stanica u mozgu i leđnoj moždini.
„Kod oboljelih od ALS-a, protein TDP-43 ne obavlja svoj posao. Znanstvenici ranije nisu znali koja je točno njegova funkcija, no mi sada znamo. Također znamo da je to nešto što se može popraviti!“, ističe Ling.

Znanstvenici koji su provodili ovu studiju vjeruju da će ovo otkriće dovesti do velikih pomaka u liječenju ALS-a.

Izvor: index.hr