Alive Inside, nagrađivani dokumentarac o demenciji

Alive inside (Živ iznutra), film koji je 2014. godine osvojio nagradu publike na Sundance Film Festivalu, prikazuje svjedočanstvo kako je moguće da se oboljeli od demencije ponovno spoje s najdubljim dijelom sebe.

Foto: pixabay

Korištenjem najobičnijih sredstava, poput osobnog mp3 playera i nekoliko digitalnih glazbenih datoteka, ljudi koji nisu godinama pričali počinju pjevati uz glazbu svoje mladosti. To je izvanredna demonstracija koliko naizgled jednostavna inovacija može postići.

Dokumentarac govori o socijalnom radniku koji se bori protiv narušenog zdravstvenog sustava kako bi pokazao da glazba ima sposobnost za borbu protiv gubitka pamćenja i da se vrati osjećaj samog sebe onima koji pate od demencije. Režiser Rossato – Bennet posjećuje članove obitelji koji su svjedočili čudesnom efektu personalizirane glazbe i nudi intervjue sa stručnjacima, uključujući priznatog neurologa Olivera Sacksa i glazbeika Bobbya McFerrina.

U 2014.godini napravljen je ovaj impresivan i dirljiv dokumentarac baziran na degenerativnoj bolesti. Za razliku od medicinskih lijekova, zvukovi imaju moć u našem mozgu, posebno kada su proizvedeni proporcionalno, linijski, ritmički i sa svim geometrijskim pretpostavkama pretvaraju se u razvoj i terapiju. Gotovo ništa se ne zna o stvarnim uzrocima, ali učinci glazbe i više su nego očiti. Još uvijek smo u fazi „vjerujući i ne znajući“. Revolucija će se dogoditi jedan dan i to će biti otkrivenje.

Scenarij i režija: Michael Rossato-Bennett, 2014.