Google automatski automobil vozi poput vaše bake

Googleov projekt automobila koji sam vozi uključuje razvoj tehnologije uglavnom električnih automobila. Do sada je primjena ovog zakona da automobil vozi bez vozača dopuštena u četiri američke savezne države i Washingtonu.

Foto: pixabay


U svibnju 2014. godine Google je predstavio novi koncept automobila bez vozača. Novi koncept automobila nema ni volan niti pedale. U prosincu su predstavili potpuno funkcionalan prototip koji je testiran na cestama San Francisca početkom 2015. godine. Planirano je da ovi automobili budu dostupni javnosti 2020. godine.
Google automobili voze poput vaše bake – nikad nisu prvi na semaforu, nemaju brzi start, ne utrkuju se i ne prestrojavaju se iz trake u traku. Dapače, ovi automobili čak su preoprezni na raskrižjima. Zamislite raskrižje gdje veliki kamion ili grm smanjuju vidljivost na cesti, a trebate skrenuti lijevo ili desno. Google automobil polako izlazi u raskrižje, s puno stanki. Iako se to čini jako sigurno, da ste u traci iza njega sigurno biste bili jako ljuti koliko mu vremena zapravo treba da skrene na raskrižju.
Google automobili jako su pristojni prema pješacima. Ostavljaju im puno prostora i strpljivo propuštaju pješake preko pješačkog prijelaza.
Neizbježno je da će automobili bez vozača prevladati kalifornijskim cestama i voziti svojim punim potencijalom.