Profil: Betty White

Jedna od najpoznatijih svjetskih komičarki i televizijskih lica, koja se može pohvaliti glumačkim stažem duljim od pola stoljeća, rođena je 17. siječnja 1922. godine u Illinoisu (SAD).

Foto: www.twitter.com

 

Karijera

White je karijeru započela 1950-ih, kao asistentica na lokalnoj televizijskoj postaji. Njezin prvi televizijski projekt, Život s Elizabeth (Life with Elizabeth), u kojem je glumila i kojeg je producirala zajedno s Georgeom Tibblesom, počeo je s emitiranjem 1953. godine. Otad, pa do danas White je gostovala i glumila u mnogobrojnim televizijskim projektima.

Svjetsku je slavu, kao i reputaciju britke i duhovite glumice, stekla televizijskom serijom The Mary Tyler Moore Show, u kojoj je igrala ulogu Sue Ann Nivens. Za ulogu Sue Ann, White je osvojila dvije nagrade Emmy, koje se jednom godišnje dodjeljuju za izvrsnost u različitim područjima rada na televiziji.

Hrvatskoj je publici White možda najviše poznata kao simpatična Rose Nylund, jedna od četiri protagonistice serije Zlatne djevojke (Golden girls), koja se premijerno emitirala tijekom 1980-ih i doživjela visokih sedam sezona. Upravo je ta serija o četirima prijateljicama starije životne dobi i njihovim svakodnevnim zgodama i nezgodama pokazala kako televizija nije medij rezerviran isključivo za mlađu populaciju, već da postoji publika zainteresirana za televizijske projekte u kojima sudjeluju i stariji. Tijekom sedam godina emitiranja, Zlatne djevojke su osvojile mnogobrojne nagrade, a White je na svoju policu dodala i treću nagradu Emmy.

Nakon što je prestala snimati Zlatne djevojke, White je nastavila raditi na televiziji, redovito gostujući u raznim emisijama i serijama. U tom je periodu dobila i četvrtu Emmy nagradu, za ulogu u The John Larroquette Show, u kojem je glumila samu sebe.

Posljednjih godina, osim što je simpatije diljem svijeta stekla reklamom za popularnu čokoladicu Snickers, igra jednu od glavnih uloga u seriji Ludnica u Clevelandu (Hot in Cleveland). Petu nagradu Emmy "zaradila" je kao gošća u američkom televizijskom showu Saturday Night Live.

Privatni život

White je bila udana tri puta. Prva su dva braka bila kratkoga vijeka, a tek je s trećim suprugom pronašla, kako navodi, pravu ljubav. Svog trećeg supruga, Allena Luddena, s kojim je bila u braku od 1963. pa sve do njegove smrti 1981. godine, upoznala je snimajući kviz Password.

White je u svom radnom vijeku, između ostalog, bila i glumica, producentica, spisateljica te voditeljica talk showa. Ove je godine proslavila 93. rođendan, a nema namjeru otići u mirovinu. Kao što je izjavila za Hollywood Reporter, mora nastaviti glumiti kako bi mogla financirati svoje humanitarne projekte. O njenoj posvećenosti humanitarnom radu svjedoči i podataka da uvijek kao svoje zanimanje prvo stavlja „aktivistica za prava životinja“, a zatim „komičarka i glumica“. Za USA Today izjavila je sljedeće: „Mirovina ne postoji u mom vokabularu. Nećete me se riješiti na taj način.“ Mi joj želimo da radno proslavi barem stoti rođendan.

Autor: seniori.hr