U 2050. državna mirovina tek 19,3 posto plaće

Analitičari Citibanka upozoravaju da mirovinskim fondovima u najbogatijim državama nedostaje 78.000 mlrd. dolara da bi mogli isplatiti mirovine poput današnjih.

timeanddate.com

Državnu mirovinu ubuduće valja promatrati samo kao zaštitnu mrežu, a ne kao primanja koja bi mogla osigurati mirnu starost - upozoravaju analitičari Citibanka u najnovijim izvješću koje je pokazalo da mirovinskim fondovima u najbogatijim državama svijeta nedostaje 78.000 milijardi dolara da bi mogli isplatiti mirovine poput današnjih.

Po postojećim izračunima prosječna mirovina iznosi oko 39 posto prijašnjih primanja, a to u budućnosti možemo zaboraviti. Prema Ageing report 2015., dokumentu s najpreciznijim podacima Europske komisije za kretanja u Europi, umirovljenici koji će 2050. aktivirati mirovinu, a to su današnji tridesetogodišnjaci dobit će od države mirovinu koja će iznositi tek 19,3 posto njihova nekadašnja primanja. Ostatak mirovine dobit će iz drugog stupa u koji će uplaćivat svega jednu četvrtinu svojih primanja. Nijemci će, s druge strane, imati mirovinu na razini 37 posto svojih plaća, a najbolje će proći Grci i Talijani kojima će državna mirovina iznositi više od 50 posto prijašnjih plaća.

Katastrofalne brojke za Hrvatsku posljedica su crnih demografskih prognoza. Tako će 2050. Hrvatska imati 3,8 milijuna stanovnika, a među njima čak 380.000 starijih od 80 godina. S druge će strane biti tek 532.000 djece mlađe od 14 godina.

Izvor: www.poslovni.hr