Započele prijave za nacionalnu mirovinu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje počinje zaprimati prijave osoba starijih od 65 godina za pravo na nacionalnu mirovinu.

Zakon na snagu stupa prvoga dana iduće godine, a korisnici koji nisu osigurali prihod za starost mjesečno će primati 800 kuna naknade.

- Nacionalna naknada za starije osobe zamišljena je kao naknada koja će pokriti najnezaštićeniji dio stanovništva. Očekujemo da će u prvoj godini biti nešto manje od 20.000 onih koji će koristiti pravo na tu naknadu i okvirni trošak državnog proračuna je 132 milijuna kn.

To smo osigurali za 2021., istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u izjavi novinarima uoči sjednice Vlade.

Izvor:https://dalmatinskiportal.hr/hrvatska/hzmo-od-sutra-prima-prijave-za-nacionalne-mirovine/83121?fbclid=IwAR0F8J_8HTWFHexCF9hEX32cynVV0ijUMd2Dw_tHHU7FFvprolYmPSNXryE

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF