Zanimljivi sadržaji za umirovljenike u Gradskoj knjižnici Zadar

Pozitivna iskustva

Pesimistička logika recesije kaže da se umirovljenicima ne može razmišljati profitabilno. Da to nije istina godinama dokazuje Gradska knjižnica Zadar gdje postoji nekoliko zanimljivih načina na koje umirovljenici mogu iskoristiti svoje vrijeme (pored uobičajenog korištenja čitaonica knjižnice).

Photo: www.24sata.hr

Besplatne repeticije

Umirovljeni profesori mogu se priključiti brojnim volonterima koji dragovoljno predaju svoje znanje učenicima slabijeg imovnog stanja kroz projekt razmjene znanja nazvan Perpetuum. Kroz Perpetuum se umirovljenička entropija dade pretvoriti u učenički rad. Među sedamdesetak profesora koji su tijekom 2014. godine volontirali u Knjižnici desetak je umirovljenika, iskusnih profesora matematike, fizike i drugih predmeta s kojima školarci uvijek imaju problema.

Tečajevi informatike za umirovljenike

Sa ovakvim tečajevima započelo se odavno (2004. godine) uz pomoć donacije računala jedne banke, predavača – djelatnika Knjižnice i civilnih ročnika koje smo tada imali na raspolaganju u Knjižnici. U međuvremenu tečajeve su vodili studenti i srednjoškolci, a danas ih vode studenti i umirovljenici. Tečajevi su besplatni, a jedini preduvjet za umirovljenike jest da su članovi Knjižnice i da se za tečaj predbilježe ispunjavajući jednostavan upitnik.

Gradivo pokriva osnovno poznavanje računala i interneta. Prvih godina tečajevi su održavani u trajanju od tri dana, a kasnije su prošireni na pet dana. U posljednje vrijeme polaznici su raslojeni na potpune početnike i one koji ipak imaju nekakvo osnovno predznanje (na primjer poznaju raspored tipki na tipkovnici i znaju uključiti te isključiti računalo).

Do sada, kroz desetak godina održavanja ovih tečajeva, elementarnu obuku prošlo je oko tisuću umirovljenika. Oni koji se nakon elementarnog tečaja još ne oslobode u korištenju računala mogu upisati ponavljanje (najviše dvaput), a oni koji hrabrije zaplove valovima interneta mogu upisati naprednu skupinu. Kao i kod svih ostalih oblika obrazovanja, uspjeh je individualan: neki se polaznici snalaze lakše, a neki teže. Naravno da nitko ozbiljan ne jamči uspjeh nekog obrazovnog programa. Pojedinci bi htjeli beskonačno puta ponavljati uvodni tečaj, a neki se vrlo brzo osamostale. 

Cilj tečajeva nikako nije konkuriranje komercijalnim pružateljima sličnih usluga. Komercijalni tečajevi nude višemjesečne obuke i njihov se rezultat može upisati u "radnu knjižicu". Ovdje je cilj doslovce osloboditi se straha od korištenja računala i steći osnovna znanja na koja će korisnici zatim samostalno moći nadograđivati.

Mnogi od polaznika tijekom tečaja planiraju kupnju osobnih računala i priključenje na Internet. Predavači ih rado savjetuju u ovim pitanjima. Na primjer pomažu im shvatiti kakva im računala uisitinu trebaju te zajedno s polaznicima ocjenjuju ponude iz reklamnih materijala obližnjih trgovina računalnom opremom ili ponude telekomunikacijskih operatera.

Zanimljivo je istaknuti da je jedan od predavača također umirovljenik. Nebojša je strast prema računalima stekao još osamdesetih godina prošlog stoljeća i zatim se tijekom radnog vijeka obrazovao na različite načine. Danas je umirovljenik s viškom slobodnog vremena koji drage volje predaje svoje znanje polaznicima među kojima su mnogi njegovi vršnjaci. Također je prošlogodišnji dobitnik priznanja Volonterskog centra Zadar i uistinu je u ovome angažmanu našao puno zadovoljstva. Isto tako, Gradska knjižnica Zadar ovim je tečajevima dala svoj doprinos cjeloživotnom obrazovanju svojih korisnika.

 

Mladen Masar