Psihološke teme i dileme – kognitivno funkcioniranje starijih osoba

Tijekom starije dobi dolazi do opadanja kognitivnih funkcija. Postoje mnoge predrasude vezane uz pamćenje starijih osoba. Često se može čuti kako starije osobe zaboravljaju, kako su senilne i sl. Istina je da nakon odrasle dobi dolazi do nekih nepopravljivih promjena u pamćenju koje nisu nadoknadive. Današnji način života odbija nam sve predrasude i stereotipe koji postoje u društvu, odnosno, stereotipi postoje ali se s vremenom umanjuju. Starije osobe su bolje u svom mentalnom, kognitivnom i fizičkom stanju. Puno više nego što su to bile prije.

Foto: pixabay

Istina je da dolazi do slabljenja kognitivnih funkcija. Međutim, postoje individualne razlike u padu kognitivnih funkcija. Danas je kognitivno funkcioniranje puno plastičnije, puno je razvijenije. Kapacitet za promjene je veći nego što se prije razmišljalo. Također, u ovom je kontekstu važno spomenuti i meta memorijski procese. Ovi procesi uključuju znanje o vlastitom pamćenju, vjerovanje i svjesnost o vlastitim procesima pamćenja.

To su procesi koji se odnose na naše znanje o pamćenju općenito, poznavanju vlastitih procesa i pamćenja te zadovoljstvo svojim pamćenjem. Predstavlja jedan kontinuum koji je dostupan određenim intervencijama. Samom spoznajom o meta memorijskim procesima, dovodimo naše tijelo do toga da lakše možemo mijenjati i naučiti kako mi zapravo učimo.

Kada osvijestimo ove procese, počinjemo ih koristiti svjesnije i oslanjamo se na njih. Dakle, znanje o pamćenju je jako važno. Ako u glavi imamo ideju da se na naše pamćenje možemo osloniti bilo kada, to nam poboljšava kvalitetu života. Također, istraživanja pokazuju da su meta memorijski procesi dostupni, te da je većina danas aktualnih modela temeljena na osnaživanju kognitivnih metabolizama.

Više o temi saznajte na poveznici

Izvor: Superseniori - Zaklada zajednički put