Seks i "zlatne godine"

Produženje ljudskog životnog vijeka, a time i povećanje udjela stanovništva iznad šezdesete godine života nameće suvremenom društvu i njegovim starijim članovima različite nove zadatke i izazove.

Photo: www.24sata.hr

Neki se novi izazovi nalaze u području takozvanog privatnog života. Na primjer, kako održavati bračni život koji više ne traje najviše 30, već 50 i više godina, i u kojem želimo biti sretni i zadovoljni a ne samo formalno prisutni.
Novi je zadatak i omogućiti primjeren društveni život i skrb o fizičkom i mentalnom zdravlju starije populacije. I u svemu tome jedna tema redovito izostaje. Odnosi se na seksualne potrebe i ponašanja ljudi kad dođu u stariju dob. Prisutno je mišljenje da kad smo stari(ji) gubimo interes za seks.
Je li to istina? Ili je vrijeme proširiti vijest iz užeg kluba stručnjaka koji znaju o tome više (seksolozi), kao i iz privatnog prostora generacije 65+ te obavijestiti sve vršnjake koji to ne znaju, kao i obradovati mlađe s istinom: seksualnost je sastavni dio zdravog funkcioniranja čovjeka ne samo od rođenja već i do smrti ako to želi.

Seksa u trećoj dobi ima više nego bi to mnogi očekivali. Važan je onima koji ga imaju. Nedostaje mnogima koji su ga se, često misleći da tako mora biti, odrekli.
Prema definiciji, seksualno zdravlje je ono stanje u kojem pojedinac sam za sebe procjenjuje da nema seksualnih problema i da ostvaruje, u mjeri i na način koji mu odgovara i koji mu je dostupan, seksualno zadovoljstvo. Pogrešno je misliti da je jedina „priznata“ seksualna aktivnost seksualni snošaj s postizanjem orgazma. Takav stav donosi nerealna očekivanja i izvjesna razočarenja. Seksualno ispunjenje i zadovoljstvo donosi sposobnost kreiranja, primanja i pružanja raznolikih mentalnih (erotske slike na primjer), emocionalnih (bliskost i povezanost s drugom osobom) i tjelesnih poticaja (masaža i milovanje).

Održavajući svoju seksualnost na raznolike načine, oko 65% muškaraca i 38% žena u dobi 65 – 74 za sebe navodi da su seksualno aktivni. U dobnoj skupini od 75 – 85 godina, seksualno aktivnima se smatra oko 38% muškaraca i 16% žena! Oko polovice njih prakticira seksualnu aktivnosti 2 – 3 puta mjesečno, a više od petine ispitanika čak jednom tjedno! Pritom je također važno napomenuti da seksualno zadovoljstvo ostaje na visokoj razini.

S godinama tijelo postaje opuštenije, sporije, sklonije bolestima, operacije i lijekovi pridonose smanjenju seksualne želje i aktivnosti. Međutim, potrebno je naglasiti da smo se svemu tome kadri vrlo uspješno prilagoditi i ostvariti senzualni i erotski užitak koji nam pripada, koji nam je dovoljan i koji povećava zadovoljstvo životom, životnu radost i vitalnost. Ovi „aktivni“ poručuju da je ključno zadržati pozitivan stav prema zdravstvenom stanju i prema seksu, brinuti o partneru ako smo takve sreće da je pored nas, te njegovati seksualno samopoštovanje.

 

Maja Lipanović, psihologinja