Kako pametni telefon pomaže u borbi protiv demencije i Alzheimerove bolesti

Uz pomoć običnih sredstava, poput MP3 playera ili pametnog telefona i nekoliko digitalnih glazbenih datoteka, osobe koje godinama nisu govorile počinju pjevati uz glazbu svoje mladosti.

Foto: pixabay

Koncept je vrlo jednostavan: dajte osobama koja pati demencije MP3 player na kojem se nalazi glazba po njihovom ukusu. Dajte im da slušaju. Pitajte ih o tome.

Od milijun i pol hospitaliziranih osoba u SAD-u njih čak 80% izdvojenoje iz opće populacije jer boluju od Alzheimerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije. Često se te osobe liječe snažnim psihotropnim lijekovima koji ne liječe samu bolest, već djeluju isključivo na simptome bolesti kako bi se okolina lakše nosila s njima, često i pod cijenu značajnih nuspojava.

Ipak, sve je više dokaza o učinkovitosti različitih jeftinih nefarmakoloških terapija za demenciju koje nemaju nikakve nuspojave za pacijenta, poput upotrebe dodataka prehrani, likovne terapije, terapije uz pomoć kućnih ljubimaca i treniranja pamćenja.

Najistaknutija od ovih zanimljivih i obećavajućih tehnika je i upotreba personalizirane glazbe. Koncept je vrlo jednostavan: dajte osobama koje pate od demencije MP3 player ili pametni telefon na kojem se nalazi glazba po njihovom ukusu. Dajte im da slušaju. Pitajte ih o tome.

Dobrobiti ove veoma moćne intervencije, koja nema nuspojave i koja košta malo, uključuju poboljšanje pamćenja, poboljšanje raspoloženja, smanjenje osjećaja boli, povećanje uključenosti pacijenata u svijet oko njih te najvažnije – povećanje općeg blagostanja pacijenata.

Čini se da glazba koristi „sporedna vrata“ u mozgu koja su relativno neoštećena demencijom. Pacijenti mogu slušati pa čak i izvoditi jednako kvalitetnu glazbu kao i prije oboljenja, čak i onda kad počinju zaboravljati imena svojih bližnjih. Budući da glazbu procesiramo s gotovo cijelim mozgom, glazba s osobnim značenjem može prouzrokovati snažne odgovore. Kliničke studije pokazuju da u nekim slučajevima personalizirana glazba ima snažniji učinak od lijekova te da može biti „okidač“ za prizivanje znanja pohranjenih u dugoročnom pamćenju.

Trenutno na tržištu ne postoji lijek koji može pomoći osobi da se ponovno poveže sa svojom biti kao što to može učiniti glazba. Ipak, ova veoma učinkovita i jeftina metoda nije raširena u domovima za starije i nemoćne osobe, djelomično i zato što nije pokrivena zdravstvenim osiguranjem.
Dok ovakve intervencije ne postanu uobičajena praksa, personalizirana glazba može biti snažan alat u rukama članova obitelji. Stavite glazbu koju su vaše voljene osobe slušale prije oboljenja na MP3 player. Dajte im mogućnost slušanja te glazbe sa slušalicama. I onda pričajte o njoj. Dijeljenje tog iskustva će dati u mnogome bolji rezultat nego najnapredniji lijekovi koji postoje na tržištu.