Seksualno aktivni i u trećoj dobi

Često pretpostavljamo da ljudi ulaskom u mirovinu, a i ranije, gube seksualni nagon ili fizički nisu više u stanju imati odnose. Međutim, ne samo da brojnim seniorima godine ne umanjuju želju, već neka istraživanja pokazuju da je seks značajan dio života osoba starije dobi.

Foto: www.pixabay.com

Istraživanja seksualnosti u starijoj dobi
Na primjer, u New England Journal of Medicine objavljeno je istraživanje provedeno 2007. godine na više od 3000 ispitanika u SAD-u, a prema kojem je 73% ispitanika u dobi od 57 do 64 godine tvrdilo da su u posljednjoj godini dana imali spolne odnose. Među ispitanicima u najstarijoj ispitanoj dobnoj skupini (75-85 godina), u seksu je uživalo čak 78% muškaraca i 40% žena.
U Njemačkoj je od 1993. do 2006. godine provedena interdisciplinarna longitudinalna studija o seksualnoj aktivnosti starijih osoba. Rezultati su pokazali kako je seks važniji muškim ispitanicima nego ženskim. Također, istraživanje je pokazalo kako, s godinama, ispitanici veću važnost pridaju osjećaju privrženosti i bliskosti nego seksualnom zadovoljstvu.
Istraživanje Linde Waite i suradnika (Journal od Gerontology: Social Sciences), koje bilo fokusirano na ispitivanje odnosa seksualnog ponašanja, problema i zdravlja žena i muškaraca, pokazalo je da seksualnost kod odraslih varira ovisno o dobi i spolu. Ipak, u svim ispitanim skupinama, muškarci češće imaju partnericu, češće su seksualno aktivni i pokazuju pozitivniji odnos prema seksu.
U Hrvatskoj ne postoje relevantni podaci o seksualnoj aktivnosti osoba treće životne dobi niti se provode sustavna istraživanja na ovu temu. Ipak, Centar za gerontologiju navodi kako su i hrvatski umirovljenici u određenoj mjeri seksualno aktivni. Činjenica da se u Hrvatskoj ne provode istraživanja ovakvog tipa ne iznenađuje, budući da se kod nas tek nekolicina znanstvenika bavi spolnošću i seksualnošću.
Održavanje aktivnosti starijim je osobama, poglavito muškarcima, od velike važnosti. Seks vide kao izraz strastvenosti, privrženosti, vjernosti i romanse. Općenito, seks ih čini mlađima i snažnijima.

Neovisno o dobi, seks je važan dio i fizičkog i psihičkog zdravlja. Naravno, kako starimo, tako se naše seksualne potrebe mijenjaju, no to ne znači da trebamo prestati biti aktivni. Zdrav seksualni život možemo imati u bilo kojoj dobi.

Autor: seniori.hr