Kako odabrati osobu s kojom ćete sklopiti ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju

Ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju se može sklopiti sa poslovno sposobnom fizičkom ili čak s pravnom osobom, no svakako se prije sklapanja ugovora treba savjetovati i razmisliti o izboru i sadržaju ugovora te o izboru osobe s kojom se sklapa (davatelju uzdržavanja), s obzirom da davatelj uzdržavanja može i ne mora biti netko od članova Vaše bliže ili dalje obitelji.

Foto: pixabay.com

Važno je reći da, ukoliko ugovor o uzdržavanju (dosmrtni ili doživotni), sklopite sa samo jednim od svojih zakonskih nasljednika ili sa trećom osobom, Vaši nasljednici neće moći dobiti tu imovinu iz ugovora na temelju njihovog nasljednog prava.

Glavne preporuke u ovom smislu bile bi da ugovor sklopite s osobom:

  • koju dobro poznajete i da Vam je bliska, bilo bi dobro da je u vašem životu prisutna duže vrijeme,
  • u koju imate povjerenja i
  • koja i prije sklapanja ugovora pokazuje želju i namjeru da Vam pomaže.

Sklapanjem ugovora dobiva se sigurnost da će osoba koju ste odabrali kao davatelja uzdržavanja biti obvezna Vama (ili drugoj osobi koju odredite kao primatelja uzdržavanja) pružati uzdržavanje, odnosno brigu i njegu koju unaprijed dogovorite ugovorom. Ugovorom se davatelj uzdržavanja obvezuje ispunjavati prema primatelju uzdržavanja obveze uzdržavanja koje su definirane ugovorom. No isto tako, ukoliko se napravi pogrešan izbor osobe s kojom sklapate uzdržavanje mogući su problemi oko izvršenje odredbi ugovora, gubitak prava i dugotrajni sudski postupci za raskid ugovora i povrat na prijašnje stanje.

Često se osobe starije životne dobi osjećaju usamljene i zabrinute za svoju starost, te tada mogu biti „na meti“ osoba koje zasigurno neće biti dobri davatelji uzdržavanja te dodatno mogu narušiti bezbrižnu starost koju bi trebali imati. Osobito pripazite ako Vas osobe nagovaraju i požuruju na sklapanje ugovora. Nije dobro donositi brze odluke kao ni odluke temeljene na trenutnom emocionalnom stanju.

Sklapanje ugovora o uzdržavanju zahtjeva Vašu punu pažnju, poman odabir osobe koju birate za davatelja uzdržavanja te savjetovanje sa pravnikom oko izbora vrste i sadržaja ugovora prije potpisivanja ugovora kako bi se zaštitili i osigurali si bezbrižnu starost.

Jelena Milin, dipl. socijalna radnica

Dom za starije i nemoćne Zadar

Udruga socijalnih radnika Zadar