Neka velike godine ne budu teške godine

Danas je svaki šesti stanovnik stariji od 65 godina i ovisan je o tuđoj pomoći. Ovi podaci su dobiveni iz popisa stanovništva koje je provedeno 2011. godine, a odnosi se na Dubrovačko-neretvansku županiju.

Foto: pixabay.com

Upravo navedena županija ima 17,7% populacije koja je starija od 65 godina. Već u mladosti treba započeti sprječavanje rizičnih čimbenika nastanka bolesnog stanja i ovisnosti o tuđoj pomoći. Kod starijih osoba je važno poticati pozitivno zdravstveno ponašanje koje se odnosi na održavanje osobne i okolišne higijene, pravilnu prehranu, i redoviitu higijenu.
Postoji razlika u načinu življenja starijih koji su u suživotu s bračnim drugom ili partnerom, proširenoj obitelji ili žive sami. Usamljene osobe su sklonije depresijama, gubitku interesa za društvena događanja, za komunikaciju s drugim osobama i zatvaraju se u sebe. Kada su sami, veća je mogućnost da krenu razmišljati o prošlosti, o obitelji, partneru i djeci. Teško se navikavaju na njihov gubitak i zbog toga je važno da se starije osobe uključe u zajednicu i iskoriste njihova znanja i vještine kako bi se lakše prilagodili današnjem načinu života. Važno je da najbliži pronađu vremena za posjetiti svoje starije, potreban im je mali znak pažnje, jer važno za znati je da će svi jednom doći u te velike godine.

IZVOR: https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/zdravlje-starijih-osoba/369