Starije doba je zlatno doba

85 godišnja Perka Zorić živi u selu Verići blizu Banja Luke te preživljava u jako lošim uvjetima s malom mirovinom i bez pomoći koja joj je prijeko potrebna.

Foto: pixabay


Iako lošeg zdravlja, Perka se odnedavno brine za 102 godišnju prijateljicu Trivunu Pilipović kojoj je pomoć još potrebnija.“Pomažem Trivuni jer nikog nema da joj pomogne. Kuham i čistim za nju, mijenjam joj odjeću, iako je znatno teža od mene. Sve dijelimo, pa nam je lakše“, ističe Perka čije prijateljstvo datira još od izbjegličkih dana, a sada je neraskidivo jer zajednički dijele sreću i tugu.

Ovo dirljivo prijateljstvo dviju starica je divan primjer ljudske dobrote i humanosti, ali ponekad ljubav i dobra volja nisu dovoljni da bi se preživjele životne nedaće. Upravo zato, profesionalna pomoć je od iznimne važnosti kako bi se olakšao život onima kojima je najpotrebnije.
Ovu potrebu prepoznali su brojni volonteri i socijalni radnici zajedno sa partnerskom organizacijom. Posljednjih godina, pomogli su više od 70 ljudi u sličnoj situaciji kao što su Perka i Trivuna.
Projekt pod nazivom „Starije doba je zlatno doba“, pokrenut je kako bi starije osobe u ruralnim sredinama imale dostupnu pomoć te kako ih se ne bi zaboravilo i zanemarilo. Njima je puno teže posjećivati liječnika ili kupovati hranu i lijekove. Stoga je projekt razvio bazu podataka svih osoba kojima je potrebna pomoć. Kako bi pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija, osobe koje su zaposlene na projektu su mahom nezaposlene ili socijalno ugrožene osobe kojima je ovaj projekt pomogao višestruko.
Sandra Radulj je medicinska sestra koja je posjećivala Perku i Trivunu jednom tjedno zadnjih šest mjeseci te zahvaljujući njenim posjetama ove dvije starice znaju da nisu zaboravljene i napuštene.
“Pomažem ovim staricama, mjerim im tlak, razinu šećera u krvi, odlazim u trgovinu ili ih vodim liječniku ako imaju zakazan pregled. Također, pomažem im u čišćenju kuće, pranju posuđa i ostalim kućnim radinostima. Prirasle su mi srcu kao i ja njima“, ponosno ističe medicinska sestra Sandra.
Samir Omerefendić, projektni menadžer projekta „Jačanje lokalne demokracije III“ istaknuo je kako UNDP u suradnji s lokalnim udrugama civilnog društva i lokalne samouprave, radi na razumijevanju najpotrebitijima u društvu te na konkretnoj pomoći. Ovaj projekt utabao je temelje za pravednije i bolje društvo u kojem će kompletna zajednica pomoći najranjivijim skupinama u društvu.
Kućne posjete, prijevoz liječniku, zdravstvena skrb, kao i usluga pranja rublja samo su neke od usluga prijeko potrebnih starijim i ranjivim osobama u banjalučkom kantonu, upravo zahvaljujući projektu „Starije doba je zlatno doba“.

Usamljenost u trećoj dobi može se izbrisati il ublažiti ljubavlju, toplim ljudskim gestama i lijepom riječi. Kada imamo jedni druge, kada dijelimo i kada si pomažemo teškoća siromaštva opstaje puno podnošljivija, što će vam potvrditi Perka i Trivuna.

Prepoznavanje važnosti ovog projekta, gradska vlast Banja Luke osigurala je sufinanciranje projekta, omogućivši pružanje pomoći onima kojima je najpotrebnija.
Projekt „Starije doba je zlatno doba“ je implementiran kao dio projekta „Jačanje lokalne demokracije III – LOD“ koji je implementiran od strane UNDP-a u partnerstvu s bosanskohercegovačkim ministarstvom pravosuđa i 40 lokalnih samouprava. Projekt LOD III financiran je kroz sredstva EU predpristupne pomoći i to u iznosu od 2 milijuna eura.

Izvor: UNDP