Poboljšajte funkciju mozga

Kako starimo naše pamćenje polako slabi, a osim starenja postoji i niz drugih faktora koji utječu na gubitak ili slabljenje pamćenja.

pixabay.com

Kako starimo naše pamćenje polako slabi, a osim starenja postoji i niz drugih faktora koji utječu na gubitak ili slabljenje pamćenja.

Međutim, postoje načini kako taj proces donekle zaustaviti, odnosno ublažiti. Raznim moždanim aktivnostima i vježbama, ali i životnim stilom možemo poboljšati moždane funkcije.

Uzmite vremena za odmor i opuštanje od stresa
Stres je bitan zbog svog učinka na lučenje kortizola, hormona koji je direktno vezan uz moždanu aktivnost te je odgovoran za brisanje recentne memorije iz mozga. Stoga vam je vrijeme odmora jako važno kako biste umirili i odmorili tijelo i um. Ne dozvolite da vas stres nadvlada.

Prestanite pušiti
Već znate da pušenje uzrokuje bolesti poput raka, ali i raznih drugih. Pušenje direktno utječe na smanjeni protok krvi što konzekventno smanjuje dotok krvi u mozak, a samim time i manje kisika u mozgu. Manjak kisika otežava funkcioniranje mozga.

Izbacite toksine
Toksini u hrani i lijekovima mogu imati poguban utjecaj na moždane funkcije, a pogotovo oni koji se nalaze u ilegalnim supstancama jer one mogu ostaviti ozbiljne posljedice. Ako vam je liječnik propisao terapiju, držite se propisanog i ne prakticirajte „google medicinu“.

Hranite se zdravo
Moždana funkcija ovisi i o hranjivim tvarima koje unosimo u naš organizam hranom. Nedostatak određenih hranjivih tvari utjecat će i na moždane funkcije, a na ovo možete lako utjecati tako što ćete prilagoditi prehranu. Stoga, hranite se zdravo i izbjegavajte „junk food“.

Vježbajte mozak
Vježbi za mozak ima napretek. Od čitanja, rješavanja križaljki, učenja stranih jezika, ali i fizičke aktivnosti koja također utječe na zdravlje mozga, ne samo na tijelo. Zato preporučamo da nađete određenu aktivnost koja vam odgovara i u kojoj uživate, a koja će se pokazati kao blagotvorna za vaš mozak.

www.seniori.hr

Izvor:www.articlebiz.com/article/1051393525-1-improving-the-performance-of-your-brain/