Kvinoja, zdrava, ali zaboravljena namirnica

Kvinoja je jedna od najzdravijih namirnica svih vremena. Počela se uzgajati prije pet tisuća godina u području Anda i uz kukuruz bila je glavna prehrambena namirnica Inka.

Foto: pixabay

Kvinoja je jedna od najzdravijih namirnica svih vremena. Počela se uzgajati prije pet tisuća godina u području Anda i uz kukuruz bila je glavna prehrambena namirnica Inka.

Kvinoja se smatra jednom od najzdravijih namirnica svih vremena, pa ne čudi da je 2013. proglašena međunarodnom godinom kvinoje. No, unatoč tome, ova super namirnica još uvijek je nepoznanica mnogima. Za početak, iako se kuha i konzumira poput žitarica, kvinoja nije žitarica nego je srodna špinatu, blitvi, repi i cikli. Dio koji se jede je sjemenje koje se kuha poput riže i nema glutena
Kvinoja je jedinstven izvor proteina, točnije sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. To je razlog zbog kojeg kvinoju nazivaju kompletnim izvorom bjelančevina. Za antioksidativna svojstva ove namirnice zaslužna je visoka razina vitamina E, uz minerale mangan i bakar. Postoji više od sto vrsta kvinoje, a najprodavanije su vrste bijela, crvena i crna kvinoja.
Ova žitarica je idealna za regulaciju probave, jer sadrži mnogo netopljivih vlakana koja pospješuju pražnjenje crijeva i štite od bolesti debelog crijeva. Topiva vlakna smanjuju rizik od pojave žučnih kamenaca, snizuju trigliceride i štite od raka dojke, želuca i crijeva. Redovitom konzumacijom integralnih žitarica smanjuje se i rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Kvinoja ima niski glikemički indeks i ne povećava razinu šećera u krvi, zbog čega je posebno pogodna za dijabetičare.
Kvinoju je moguće nabaviti u svim trgovinama zdrave hrane. Prije pripreme ju je najbolje isprati kako ne bi imala gorak okus.