Blagotvorna svojstva đumbira

Aromatičan i pikantan, đumbir zaista svakome jelu dodaje specifičan okus.

Foto: www.pixabay.com

Aromatičan i pikantan, đumbir zaista svakome jelu dodaje specifičan okus.

Ova gomoljasta biljka raste pod zemljom, meso gomolja može biti žute, bijele ili crvene boje, a prekriveno je smećkastom ovojnicom. Đumbir raste do metar iznad zemlje, a odlikuje se zelenim listovima i žutim cvjetovima. Đumbir je autohtona biljka u južnoj Kini, a njegova je proizvodnja raširena na Molučke otoke i neke druge dijelove Azije. U Europu je stigao u prvom stoljeću kao rezultat razmjene začina. Danas se Indija nametnula kao najveći svjetski proizvođač đumbira.

 

Đumbir u službi zdravlja

Đumbir se pokazao djelotvornim u borbi protiv gastrointestinalnih tegoba, posebice u borbi protiv plinova. Također može biti koristan pri smirivanju mučnine i povraćanja kod morske bolesti i drugih bolesti putovanja (kinetoza). Jedno je istraživanje čak pokazalo kako đumbir podjednako ublažava simptome kinetoza kao i često korištene tablete s dimenhydrinatom, a pritom manje uspavljuje korisnika. I đumbir i dimenhydrinat imaju slično djelovanje, odnosno smiruju mučninu, povraćanje i hladan znoj.

Dosta se ispitivao utjecaj đumbira na mučnine u trudnoći, te se i znanstveno dokazao blagotvoran učinak. U ispitivanjima su se koristili ekstrakti đumbira u obliku praška u dozama od 250 miligrama do 1 gram, i to jednom do 4 puta dnevno. Iako đumbir smanjuje mučnine u trudnica, očito je još teško sa sigurnošću preporučiti odgovarajuću dozu za pojedinu trudnicu.  

Đumbir se koristi i u ublažavanju mučnine nakon kemoterapije, iako njegov značaj u ovom kontekstu nije znanstveno potvrđen. Jednako tako, kod nekih se pacijenata konzumacija đumbira pokazala blagotvornom u ublažavanju osjećaja mučnine nakon operativnih zahvata.
Jedan od spojeva u đumbiru je i gingerois, iznimno snažan protuupalni spoj. Upravo zbog ovog spoja, oni koji pate od reumatoidnog artritisa ili osteoartritisa, a koji redovito konzumiraju đumbir, primjećuju nižu razinu boli i određena poboljšanja kada je u pitanju njihova pokretljivost.
Studija objavljena u časopisu „Osteoarthritis and Cartilage“ potvrđuje ove tvrdnje. Rezultati su pokazali, na uzorku od 29 pacijenata, da su pacijenti koji su redovito konzumirali svježi đumbir prijavljivali znatno niže razine boli nego pacijenti koji su konzumirali placebo. Također, osim što su ispitanici prijavili nižu razinu boli, ispitivači su primijetili kako su se otekline u koljenima smanjile pacijentima koji su konzumirali đumbir.

Đumbir pokazuje dobre rezultate i u istraživanjima njegovog djelovanja na stanice karcinoma. Gingerol, glavna aktivna komponenta đumbira, pokazala su neka istraživanja, može biti koristan u borbi protiv kolorektalnih stanica raka. Tako, na primjer, studija provedena na Sveučilištu u Minnesoti, navodi rezultate dobivene testiranjem na miševima. Rezultati su pokazali kako redovita konzumacija đumbira može biti učinkovita u liječenju tumora u crijevima.
Đumbirova protuupalna i antioksidativna svojstva mogu biti djelotvorna i u borbi protiv raka jajnika. Dr. Rebecca Lui je na 97. godišnjem simpoziju Američkog društva za rak prezentirala rezultate laboratorijskog eksperimenta koji je pokazao da gingeroli ubijaju stanice raka jajnika stvarajući apoptoze, odnosno smrt stanica raka. 

Treba ipak naglasiti kako su ova istraživanja učinka na stanice raka u ranoj fazi i još nisu provedena kod ljudi. 

Međutim, konzumacija đumbira ne mora biti ograničena na pojedince koji boluju od gore navedenih bolesti. Naime, đumbir može biti jako koristan u borbi protiv obične prehlade i viroze, zbog svojih protuupalnih svojstava. Pogotovo zimi, šalica čaja od đumbira dnevno može biti baš ono što nam je potrebno kako bismo ojačali imunitet i otjerali gripu i prehladu.

Autor: seniori.hr

Reference:

1. Chaiyakunapruk N. The efficacy of ginger for the prevention of postoperative nausea and vomiting: a meta-analysis. Am J Obstet Gynecol. 2006;194(1):95-9.
2. Ernst E, Pittler MH. Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials. B J Anaesth. 2000;84(3):367-371.
Grontved A, Brask T, Kambskard J, Hentzer E. Ginger root against seasickness: a controlled trial on the open sea. Acta Otolaryngol. 1988;105:45-49.
3. Pongrojpaw D, Somprasit C, Chanthasenanont A. A randomized comparison of ginger and dimenhydrinate in the treatment of nausea and vomiting in pregnancy. J Med Assoc Thai. 2007 Sep;90(9):1703-9.
4. Portnoi G, Chng LA, Karimi-Tabesh L, et al. Prospective comparative study of the safety and effectiveness of ginger for the treatment of nausea and vomiting in pregnancy. Am J Obstet Gynecol. 2003;189(5):1374-1377.
5. Rhode JM, Huang J, Fogoros S, Tan L, Zick S, Liu JR. Ginger induces apoptosis and autophagocytosis in ovarian cancer cells. Abstract #4510, presented April 4, 2006 at the 97th AACR Annual Meeting, April 1-5, 2006, Washington, DC. 2006.
6. White B. Ginger: an overview. Am Fam Physician. 2007;75(11):1689-91.