Kardiopulmonalna reanimacija uspješnija u TV serijama nego u zbilji

tvrde autori zanimljive studije objavljene 19. kolovoza 2015. u medicinskom časopisu Resuscitation. Naime, istraživali su stope preživljavanja nakon obavljenih kardiopulmonalnih reanimacija (KPR) u poznatim TV serijama Grey's Anatomy i House

Foto: pixabay

tijekom sezona 2010. i 2011. godine. Detaljnim pregledom ukupno 91 epizode pronađeno je 46 KPR-a, a čak u 69,6% slučajeva pacijenti su ostali na životu neposredno nakon intervencije. Od njih je čak 71,9% doživjelo otpust iz bolnice.
Međutim, stvarne se statistike dosta razlikuju od onih koje kreiraju scenaristi TV serija. Šansa da slučajni prolaznici uopće pokušaju reanimaciju je oko 40% u SAD-u, a u Europi varira od 12% u Andaluziji, 17% u Njemačkoj do visokih 59% u Švedskoj i 61% u Nizozemskoj.
Najvažnija je ipak statistika preživljavanja, tj. postotak ljudi koji dožive izlazak iz bolnice, koji se u SAD-u kreće od 10-11% nakon vanbolničkih reanimacija do 23% za odrasle i 35-40% za djecu nakon KPR-a provedenih u bolnici. Šansa da čovjek živ napusti bolnicu nakon srčanog zastoja koji se dogodi van bolnice jako varira među europskim zemljama i kreće se od niskih 6%, uglavnom u istočnoeuropskim zemljama, do visokih 40% zabilježenih u Nizozemskoj i Norveškoj.
Autori studije upozoravaju na iskrivljenu percepciju stvarnosti vezano za postupke kardiopulmonalne reanimacije te pozivaju sve odgovorne na bolju organizaciju edukacije i širenje svijesti o koristi reanimacije.
Može je provesti skoro svatko od nas, a štetu možemo napraviti jedino ako ne pristupimo reanimaciji.
Zato ne okrećimo glavu kad se čovjek pokraj nas sruši na pod, pogledajmo što se događa, pozovimo pomoć i prikupimo malo hrabrosti. Pokušajmo osobu reanimirati do dolaska hitne pomoći jer jedino tako ima priliku da preživi.
Možda nije velika prilika, ali mi je možemo pružiti.

Andrej Mardešić

Reference:
1. Portanova J et al. It isn't like this on TV:Revisiting CPR survival rates depicted on popular TV shows. Resuscitation. 2015 Aug 19. [Epub ahead of print]
2. www.esahq.org/congresses/pasteuroanaesthesia/euroanaesthesia 2014/enewsletters/enewsletter-day3/esal5--survival-in-resuscitation
3. Group of authors. Heart Disease and Stroke Statistics—2013 Update. Circulation. 2013;127:000-000. By American Heart Association, Inc.