Dentalna higijena u starijoj dobi

Oralne bolesti mogu biti jako bolne i prilično negativno utjecati na kvalitetu života pojedinca.

Foto: www.pixabay.com

Liječenje i prevencija oralnih bolesti kod starijih osoba ne utječe pozitivno samo na stanje u njihovim ustima, već i na njihovo cjelokupno zdravlje. Razna su istraživanja u vezu dovela paradontalne bolesti i bolesti srca, ili dijabetes. Također, ne smijemo zanemariti ni rak usta, koji najčešće pogađa starije od 60 godina.

Neki od temeljnih savjeta za prevenciju oralnih bolesti su sljedeći:

- perite zube dvaput dnevno zubnom pastom s fluoridom; zube perite fokusirajući se na svaki zub posebno te na pranje utrošite minimalno dvije minute
- koristite zubni konac jednom dnevno
- redovito posjećujte stomatologa, čak i ako nosite zubnu protezu
- ograničite unos grickalica, slatkiša i slatkih pića
- pazite da vam se ne suše usta (pijte dovoljno vode, žvačite žvakaće gume itd.)
- pratite promjene u ustima te posjetite svog liječnika ili stomatologa ukoliko primijetite nekakvu kvrgu ili ranicu koja ne prolazi u roku od dva tjedna
- nemojte pušiti.

U trećoj životnoj dobi, jedna od najčešćih dentalnih tegoba je parodontoza. Ona predstavlja oboljenje potpornog aparata zuba, kroničnog je karaktera, a često dugo prolazi bez detekcije budući da su njezini simptomi suptilni i ne karakterizira je posebna bol u početnom stadiju. Uzroci parodontoze su plak i kamenac, koji razaraju potporni aparat zuba. Početni stadij parodontoze karakteriziraju blago crvene i uvećane desni koji krvare pri pranju zubi. Slijedi, s vremenom, povlačenje zubnog mesa zbog čega zubi izgledaju dužima. U toj fazi često se javljaju bolovi zbog stvaranja tzv. džepa, koji uzrokuje bolne upale desni. Paradontoza je dugotrajna bolest koja u finalnoj fazi dovodi do ispadanja zubi te za nju ne postoji drugo rješenje osim adekvatne terapije koju je potrebno provoditi u dogovoru sa stomatologom.

Parodontoza, ali i ostale dentalne bolesti, povezane su s brojnim bolestima i stanjima koje su karakteristične za stariju dob. Neke od njih su dijabetes, artritis, neurodegenerativna bolest, respiratorne bolesti i problemi s prehranom. Upravo zbog toga, u starijoj je dobi potrebno održavati komunikaciju sa stomatologom jednako kao i s obiteljskim liječnikom, kako bi se postigla što bolja razina razumijevanja pacijentovog kompletnog stanja.

Iako je zadovoljavajuću razinu dentalne higijene potrebno održavati od djetinjstva, nikad nije kasno da veću pažnju posvetite oralnom zdravlju. Osluškujte svoje tijelo i signale koje vam šalje, redovito posjećujte stomatologa i slijedite savjete za prevenciju bolesti kako biste spriječili ili umanjili tegobe koje vas mogu zadesiti.

seniori.hr