Kronična opstruktivna plućna bolest

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se 19. studenog na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest – GOLD (engl. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) u cilju povećanja svijesti o KOPB-u među zdravstvenim djelatnicima, javnozdravstvenim službama i općom populacijom.

Photo: www.ordinacija.hr

Udruženim naporima u cijelom svijetu, želja je poboljšati prevenciju i liječenje ove bolesti. Svjetski dan KOPB-a i ove godine obilježava se pod motom „Još nije prekasno!", kojim se osobe koje pate od kronične opstruktivne bolesti pluća, kao i sve osobe koje su izložene štetnom utjecaju duhanskog dima, poziva na poduzimanje osnovnih mjera za poboljšanje zdravlja pluća. Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) naglašava važnost pravovremene dijagnoze i uočavanja simptoma bolesti, koji se uglavnom odnose na poteškoće s disanjem te adekvatnu skrb oboljelih. Najčešći uzrok KOPB-a je pušenje pa čak 95% pušača ili boluje od ove bolesti ili je njome ugroženo. KOPB je progresivna bolest koja dovodi do pogoršanja plućne funkcije oboljelog čak i uz najbolje liječenje, stoga je prestanak pušenja najučinkovitija mjera u cilju smanjenja rizika za nastanak i usporavanje njenog razvoja. KOPB je trenutno na četvrtom mjestu najčešćih uzroka smrti u svijetu.

Što je kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB)?
Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je progresivna bolest pluća, karakterizirana smanjenjem protoka zraka kroz dišne putove, zahvaća dišne putove, tkivo i krvne žile pluća. Nastaje zbog neprimjerenog upalnog odgovora pluća na iritaciju štetnim česticama i plinovima te dovodi do kroničnog morfološkog i funkcionalnog oštećenja pluća. Suženje dišnih putova se s vremenom pogoršava, uz postupnu pojavu simptoma kašlja, iskašljavanja i zaduhe. Istovremeno se razvijaju brojne sistemske manifestacije, kao što su neuhranjenost, bolesti srca i krvnih žila te slabljenje imunološkog sustava s učestalim respiratornim infekcijama. Bolest često prolazi „nezapaženo” budući da se poistovjećuje s „običnim pušačkim kašljem”.
KOPB se karakterizira razdobljima „stabilne bolesti“, kada dominira nepodnošenje napora i zaduha koje su proporcionalne stupnju oštećenja plućne funkcije i razdobljima naglog pogoršanja simptoma bolesti (egzacerbacijama), kada dolazi do znatnog smanjenja plućne funkcije, izražene zaduhe i u mirovanju, a mogu nastupiti i po život opasna stanja koja zahtijevaju bolničko liječenje. Ova bolest je značajan javnozdravstveni problem u svijetu jer je broj oboljelih u porastu. Spirometrija je jednostavan i bezbolan test kojim se može utvrditi boluje li osoba od KOPB-a, čak i prije nego se simptomi razviju.
 
Čimbenici rizika: što uzrokuje KOPB?
Pušenje cigareta najvažniji je čimbenik rizika za nastanak KOPB-a. Pušenje lule, cigara i ostali načini pušenja duhana, popularni u raznim zemljama, također su čimbenik rizika za nastanak KOPB-a. Pasivna izloženost duhanskom dimu također doprinosi pojavi respiratornih simptoma i KOPB-a. Ostali potvrđeni uzroci nastanka KOPB-a su:

    - prašina i kemikalije radnog okoliša (pare, dimovi), kada je izloženost dovoljno intenzivna i dugotrajna;
    - zagađenje zraka u kući uslijed uporabe bioloških goriva za kuhanje i grijanje u slabo prozračenim prostorijama;
    - atmosferska zagađenja povećavaju ukupnu količinu udahnutih čestica, no njihova specifična uloga u nastanku KOPB-a nije do kraja razjašnjena.

Najvažniji pokazatelji koji upućuju na KOPB
1. Kronični kašalj: prisutan povremeno ili svakodnevno. Često tijekom cijelog dana, rijetko samo noću.
2. Kronično iskašljavanje: svaki oblik dugotrajnog iskašljavanja upućuje na KOPB.
3. Akutni bronhitis: ponavljajuće pojave.
4. Zaduha koja je: progresivna (pogoršava se tijekom vremena) ili trajna - svakodnevna (pogoršava se u naporu i tijekom respiratornih infekcija).
 
Kratki test - odgovorite na sljedeća pitanja:
- Kašljete li već dugo?
- Iskašljavate li prilikom kašljanja?
- Imate li često osjećaj nedostatka zraka?
- Jeste li stariji od četrdeset godina?
- Jeste li aktivni pušač ili bivši pušač?
 
Ako osoba odgovori s DA na tri i više pitanja, sljedeći korak je ispitivanje plućne funkcije ili spirometrija, koja je „zlatni standard" u ranom otkrivanju KOPB-a.
 

Marija Škes, mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar