Osobe s visokim tlakom imaju manji rizik za obolijevanje od Alzheimerove bolesti

Prema najnovijim istraživanjima, osobe s visokim krvnim tlakom imaju manji rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti.

Foto: zagrebonline.hr

No, više na rizik utječe antihipertinzivno liječenje. „Najvjerojatnije ovaj zaštitni učinak nastaje kao posljedica korištenja antihipertinzivnih lijekova. Ovo je do sada najviši autoritativni papir koji dokazuje uzročne odnose između Alzheimerove bolesti i tih potencijalno mijenjajućih čimbenika. U smislu borja uzoraka ne može biti veći u ovom trenutku“, rekao je John Kauwe, koautor ovog istraživanja i izvanredni profesor biologije na Sveučilištu Brigham Young.
Studija je istraživala genetske podatke 17.008 osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i 37.154 osobe bez bolesti. Tim je tražio vezu između Alzheimerove bolesti i ostalih bolesti, uključujući dijabetes, pretilost i visok kolesterol. No, jedina povezanost koju su pronašli bila je značajna povezanost između visokog sistoličkog krvnog tlaka i smanjenog rizika za obolijevanje od Alzheimerove bolesti.
„Naši rezultati suprotni su onome što ljudi misle. Moguće je da ih visok krvni tlak štiti ili je moguće, kako osobe s visokim krvnim tlakom piju antihipertenzivne lijekove, da ih oni štite i smanjuju rizik od obolijevanja“, rekao je Paul Crane, koautor istraživanja i izvanredni profesor interne medicine na sveučilištu u Washingtonu.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Plos Medicine.