Imaju li starije žene slabije šanse u borbi protiv raka dojke?

Dob predstavlja jedan od najznačajnijih faktora rizika kada govorimo o pojavi i razvoju raka dojke kod žena. Tome u prilog govore podaci prema kojima je gotovo polovina slučajeva pojave raka dojki dijagnosticirana kod žena starijih od 65 godina. Sukladno trendovima starenja populacije, evidentno je da će broj žena s rakom dojke rasti.

Foto: pixabay.com

Istraživanje (objavljeno 2012. godine u časopisu Journal of the American Medical Association) provedeno na gotovo 10 000 ispitanica s dijagnozom raka dojke, među kojima je 3,060 ispitanica bilo staro između 65 i 74 godine, a 1,357 ispitanica je bilo starije od 75 godine, pokazalo je da starije žene imaju veću šansu od nepovoljnog ishoda nego mlađe. Sve su ispitanice u ovom slučaju kao oblik liječenja odabrale operativni zahvat i hormonalnu terapiju. Dodatno, rizik ponovne pojave bolesti je također bio veći što su ispitanice bile starije.
Neka su istraživanja pokazala kako veliki broj liječnika manje agresivno pristupa liječenju raka kod starijih negoli kod mlađih žena. Iako objašnjenje za tu pojavu nije ponuđeno, u tome se možda krije „krivac“ za manji broj uspješno izliječenih starijih žena u usporedbi s mlađim. Naravno, krivnju ne možemo automatski svaliti na liječnike, zato što je moguće da žene u starijoj dobi imaju manje elana ili motivacije za agresivnu i iscrpljujuću borbu s ovom bolešću. Grupa autora (Ilić i dr.), u radu u kojem su pisali o ulozi kirurgije u liječenju raka kod starijih žena, navode kako je vjerojatni razlog veće smrtnosti starijih žena smanjena otpornost organizma. Doduše, moguće je primijetiti kako se ovaj oblik raka općenito kod starijih žena razvija nešto sporije nego kod mlađih.
O razlikama u propisanim terapijama između mlađih i starijih žena govorio je i Gerrit-Jan Liefers, s nizozemskog sveučilišnog medicinskog centra u Leidenu, koji tvrdi kako se kemoterapije ne propisuju starijim osobama zato što ih one općenito teže podnose. Također, navodi kako pacijent uvijek ima završnu riječ kada je o odabiru terapije riječ.
Osim dobi, moguće je identificirati i neke druge rizične faktore za pojavu raka dojke, poput prekomjerne težine, ranog početka menstrualnog ciklusa, kasnog rađanje ili izostanka rađanja, prekomjerne konzumacije alkohola i prehrane bogate masnoćama.
Neki od simptoma raka dojke koje možemo detektirati samopregledom su kvržice u dojci ili u pazušnoj jami, promjene u veličini ili obliku dojke, iscjedak iz bradavice, promjena boje ili teksture dojke. U slučaju da primijetite bilo kakve promjene u izgledu dojke, savjetujemo da kontaktirate liječnika i žurno zakažete pregled.
Danas je, u borbi protiv raka dojke, ipak moguće primijetiti sve veći broj preživjelih žena. To se vjerojatno može povezati s boljom zdravstvenom skrbi te sve redovitijim pregledima (mamograf, ultrazvuk). Liječnici ženama starijima od 40 godina preporučuju pregled dojki jednom godišnje u svrhu što ranije detekcije i početka liječenja u slučaju pojave bolesti. No, ovi nešto pozitivniji podaci ne mijenjaju činjenicu da se rak dojke još uvijek nalazi među vodećim uzrocima smrti kod žena, i u svijetu, ali i u Hrvatskoj.

Autor: seniori.hr