Ubrzo otvorenje doma za starije u općini Konavle

Stanovnici najjužnije hrvatske Općine Konavle u listopadu će proslaviti Dan općine, a hoće li tom progodom biti otvorena i najveća općinska investicija - Dom umirovljenika na Grudi, još je neizvjesno.

"Svi su radovi na tom domu pri kraju. U završnim smo radovima i nema govora o problemima s oborinskom odvodnjom ili strujom. Riješene su dozvole za trafostanicu, prema informacijama iz Elektrojuga dozvola je trebala biti napisana još u petak, a s oborinskom odvodnjom nikad nije ni bilo teškoća.", kaže dogradonačelnik Božo Lasić.

"Dom bi trebao biti otvoren do dana općine 22. listopada, no to još sa sigurnošću ne možemo reći." - dodaje dogradonačelnik.

Iz dubrovačkog Elektrojuga potvrđuju kako su dobivene sve potrebne suglasnosti za gradnju trafostanice “Dom umirovljenika” s priključnim kabelskim vodom na Grudi. Iz Elektrojuga potvrđuju kako je u postupku ishođenje građevinske dozvole po zahtjevu koji je s pratećom dokumentacijom podnesen krajem svibnja ove godine Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju Dubrovačko-neretvanske županije. Sukladno tome tehnički prijam i uporabna dozvola mogle bi ići vrlo brzo.

Upis već počeo

Općina Konavle sagradila je na Grudi Dom umirovljenika za osamdesetak mjesta, izdvojivši 16 milijuna kuna iz općinskog proračuna, te dodatnih 20 milijuna kuna kredita kod OTP banke. Međutim, Općina Konavle do sada još nije s državom riješila ulazak tih kapaciteta doma u nacionalnu mrežu domova umirovljenika, pa s time niti od države subvencioniranu cijenu smještaja za svoje umirovljenike.

Mjesto u domu u početku je trebalo stajati oko 5000 kuna, a uz Konavljane bi se prilika za smještaj pružila i drugim starijim stanovnicima Dubrovačko-neretvanske županije. O tome koliko će zbrinjavati umirovljenika ovisi i broj budućih zaposlenika u konavoskom Domu.

Još od početka godine i uoči najavljenog otvaranja doma prikupljaju se predbilježbe za smještaj prvih korisnika, a kako je Općina za financiranje doma samo u prvoj godini djelovanja planirala 4,5 milijuna kuna za financiranje, mnogi su zabrinuti zbog toga opterećenja na proračun.

I u Općini dijele to mišljenje, no također smatraju kako su starim Konavljanima dužni osigurati najbolje uvjete smještaja, pa i subvencionirati smještaj iz proračuna.

Načelnik općine Luka Korda kaže kako je Općina umirovljenicima na Grudi izgradila hotel s četiri plus zvjezdice, jer im je to dužnost makar je istina da je kredit opterećenje za općinski proračun.

Izvor: slobodnadalmacija.hr