96 – godišnji dr. Heimlich spasio staricu od gušenja hvatom kojeg je izumio 1974.

Dr. Henry Heimlich nije postao svjetski poznat zbog svojih kirurških vještina, već po hvatu kojim se izbacuje strano tijelo iz gornjih dišnih putova. Hvat je predstavio 1974. godine, a prvi put ga je uspješno primijenio prošli tjedan, u 96. godini života.

Dr. Heimlich već 6 godina boravi u modernom centru za starije osobe u kojem živi samostalno u jednom od 120 apartmana. Stanarima su dostupne različite zajedničke službe, a obroci se poslužuju u restoranu gdje dr. Heimlich svakodnevno jede i susreće sustanare. Jedna od njih je 87-godišnja Patty Ris, koja je tek nedavno stigla u centar i još nema svoje omiljeno mjesto na kojem sjedi u restoranu. Tog je dana za jelo odabrala hamburger i, bez posebnog razloga, sjela u blizini dr. Heimlicha. Dr. Heimlich je ubrzo ugledao kako se žena počela gušiti, shvatio da je zalogaj otišao krivim putem i odlučio se iskoristiti svoje znanje, tj. hvat koji je izumio još 1974. godine. Puno ga je puta pokazivao na lutkama i dobrovoljcima, ali još se nije našao u stvarnoj situaciji da je osobi u blizini ugrožen život zbog gušenja hranom koja je umjesto u probavni, dospjela u dišni sustav.
Gospođu je zarotirao skupa sa stolicom, prišao joj straga, obuhvatio rukama i zatim nekoliko puta snažno stisnuo dok komad neprožvakane hrane nije izletio vani. Gospođa Ris počela je duboko disati i polako joj se vratila normalna boja kože.
Heimlichov sin Philip je u razgovoru za Guardian izjavio kako je uvijek bio jako ponosan na oca i vjeruje kako je on indirektno spasio više ljudskih života od bilo koga na svijetu.
Naime, samo u Velikoj Britaniji od gušenja hranom godišnje umire od 175-200 osoba.
S druge strane, u zadnjih 10-tak godina sve je više zabrinutosti zbog mogućih komplikacija primjene Heimlichovog hvata (puknuće rebara, jetre, slezene), pa se Heimlichov hvat sve više zamjenjuje modifikacijama sa stvaranjem manjeg pritiska u grudnom košu, ili sasvim drugačijim procedurama (npr. polaganje osobe na leđa i pritisak na donji dio prsne kosti sličan onom kod kardiopulmonalne reanimacije).